Butikker, hashboder og spillesteder - hele fristaden lukker og slukker i en uge, så beboerne får tid til at diskutere med hinanden.

Inden længe vil turister og andre besøgende på Christiania blive mødt af lukkede låger og en venlig opfordring om at blive væk.

Christiania holder nemlig lukket for at give beboerne god tid til at holde møder og diskutere planer for fremtiden, skriver b.dk.

»Vi har valgt at lukke alt ned. Alle butikker, spisesteder, virksomheder, Pusherstreet og hele pivtøjet,« siger Allan Lausten, som er byøkonom på Christianias Byggekontor.

Lukkeugen finder sted fra mandag 27. januar til og med søndag 2. februar.

Christianitterne skal blandt andet bruge tiden på at diskutere en række problematikker i kølvandet på den historiske aftale om ejendomsretten til bygningerne på Christiania, som trådte i kraft sidste år. Med aftalen overtog Christianias beboere officielt størstedelen af de bygninger, som i mere end 40 år havde givet anledning til en tvist med den danske stat.

En fond, Fonden Fristaden Christiania, købte en del af fristaden for 85,4 millioner kroner og lejede yderligere en del for en årlig leje på 5,3 millioner kroner. Desuden fik fonden retten til at bygge nye huse på området til en værdi af 40 millioner kroner. Forud for aftalen var gået otte års forhandlinger mellem staten og christianitterne.

Nye byggeprojekter og ikke mindst økonomien og huslejen - eller brugslejen som det hedder på Christiania - er derfor på dagsordenen i lukkeuge, fortæller Allan Lausten.

»Vi har brug for tid til at komme ned i detaljen med en masse spørgsmål om Christiania. Det er selvfølgelig hårdt at sige til folk, at de skal holde en uge fri, men det gør vi altså. Når man vil bo sådan et sted som Christiania, så kræver det, at man en gang imellem sætter sig ned og taler tingene grundigt igennem,« siger han.

Også pusherne vil tilsyneladende indstille hashsalget:

»Ja, de deltager jo også i fællesskabet på Christiania og er med til at træffe beslutninger, så de er også med til møderne. Og vi opfordrer selvfølgelig folk til at købe rigeligt ind, inden lukkeugen, så de ikke lider nogen nød undervejs,« siger Allan Lausten.