Et enkelt måltid om dagen bestående af kartofler og bønner - når der overhovedet blev spist - kombineret med hårdt arbejde hver dag med at slæbe byggesten til huse og hente vand. Det er ikke en livstil, sundhedseksperten Christian Bitz kan anbefale.

Batwa-pygmæerne i Rwanda har dog intet andet valg. Christian Bitz har været fem dage i Afrika hos to forskellige landsbyer og haft en hverdag magen til de fattige lokale. Den ene landsby huser 27 familier af en pygmæstamme, der stort set intet ejer. Den anden landsby har haft besøg fra Røde Kors i de seneste seks måneder.

Sundhedseksperten og tv-værten Christian Bitz er kendt fra tv-programmet  'Bitz og Frisk' på DR. Han er ambassadør for Røde Kors og hjælper med at samle ind ved Røde Kors-indsamlingen 2014 søndag 5. oktober sammen med sin familie.

- Samlet set på de fem døgn, har jeg vel fået omkring tolv kartofler og en håndfuld bønner.  De spiser altid kartofler og bønner, og de spiser kun aftensmad - hvis de overhovedet spiser. Om morgenen er de ude for at søge arbejde, og de tjener typisk otte-ti kroner på en dags arbejde. Det bruger de så på at brødføde familien, fortæller Christian Bitz.

Fire kilo røg der af Christian Bitz på de fem døgn, han var på besøg.

- For dem, der ved, hvordan jeg ser ud, så er der ellers ikke mange steder at finde fire kilo. Det har sat sine spor fysisk, og det tog flere uger at komme ovenpå igen, siger Bitz.

Det værste ved livet i de fattige landsbyer var det hårde arbejde.

- De lokale kan bære rundt med 50 kilo på hovedet, som om det var en hat, men min nakke er jo slet ikke udviklet til at bære rundt med ting på hovedet, siger tv-værten.

Gav sin mad væk

Det tog omkring to en halv time at hente vand, og den rutine var sundhedseksperten også en del af.

Det er hårdt at arbejde på tom mave, men for Bitz var sulten overraskende let at håndtere, fortæller han.

- Det er svært at sidde og sige, at man er sulten efter 48 timer i Afrika, når man sidder sammen med de her mennesker om aftenen. De har jo ikke fået et ordentligt måltid i hele deres liv. Jeg endte faktisk med at give dem noget af min mad. Jeg kunne ikke bare sidde der og spise, når de havde meget mere brug for det end mig, siger han.

Udslæt og insektbid

I landsbyen sov Christian Bitz sammen med en lokal familie på gulvet i en våd, utæt lerhytte med en temperatur på omkring 12 grader og masser af regn.

- Det var fem døgn, så jeg skal passe på med ikke at klynke mere end højst nødvendigt, men det har sat sine spor, fortæller Christian Bitz, der kom hjem til Danmark med udslæt på hele kroppen af insektbid og to bakterie-infektioner.

Der var stor forskel på de to landsbyer Bitz besøgte, hvor den ene stort set ikke havde modtaget hjælp, og den anden havde fået støtte fra Røde Kors i seks måneder.

- Der var bygget huse af Røde Kors. Så folk havde fire vægge og en dør, og der var relativt tørt. De sov i senge i stedet for på gulvet. De havde lært om hygiejne, og børnene gik i skole, så der var meget bedre fremtidsudsigter, fortæller Bitz.

- Men altså det var ikke St. Tropez, jeg var kommet til. Der blev for eksempel stadig kun spist en gang om dagen, understreger Christian Bitz dog.

Røde Kors forsøger at gøre de fattige landsbyboere selvforsynende og i stand til selv at tage ansvar. De giver for eksempel familierne en ged, som de ikke må slagte, men som de kan malke og bruge dens gødning i deres køkkenhaver.

Christian Bitz håber, at Røde Kors-indsamlingen søndag 5. oktober bliver en succes og at endnu flere vil melde sig som indsamlere.

Man kan læse mere om indsamlingen eller melde sig til her.