Der skete i gennemsnit fejl med medicin 160 gange om dagen sidste år i plejeboliger og i hjemmeplejen.

Det viser nye tal som Radio24syv har fået fra Patientombuddet, der er en uafhængig instans under Sundhedsministeriet, som behandler klager over sundhedspersoner.

Det kan ende grelt, når medicin gives forkert. Netop nu kører en sag i Retten i Aarhus, hvor to social- og sundhedsassistenter står anklaget for uagtsomt manddrab, efter at have knust og injiceret piller direkte ind i blodet på en borger. Den 88-årige mand døde på stedet.

Der ventes at falde dom i sagen på fredag.

Ifølge Patientombuddet rapporterede plejesektoren sidste år cirka 58.000 såkaldte utilsigtede hændelser med medicin. Mere end 400 af tilfældene blev vurderet som værende alvorlige.

Og det er »alt for mange«, udtaler chefkonsulent i Ældre Sagen, Margrethe Kähler, der mener, at der skal sættes ind for at nedbringe antallet.

»Det går bedre med fejlmedicineringen, men der sker stadig for mange fejl. Og størstedelen af fejlene sker i hjemmeplejen og i plejecentre,« siger hun til Radio24syv.

Ældre Sagen mener, at man bør indsætte læger og farmaceuter, der har kompetencen til at gennemgå beboernes medicinforbrug, i plejeboliger og i hjemmehjælpen.

Formanden for Social- og Sundhedssektoren i FOA, Karen Stæhr, der også sidder i bestyrelsen i Dansk Selskab for Patientsikkerhed forklarer, at der kan være mange forskellige årsager til, at der sker fejl:

»Det kan være i forbindelse med, at en medarbejder har meget travlt, og en borger ikke vil tage sin medicin - så glemmer man måske, at han eller hun ikke har fået den. Det kan også ske, at fortravlede medarbejdere kommer til at forveksle plejehjemsbeboere, hvis de hedder det samme, og så de får forkert medicin,« siger hun til Radio24syv.

Karen Stæhr understreger dog, at den øgede opmærksomhed på området de senere år har betydet, at »der er blevet strammet meget op, men man ser desværre stadig de utilsigtede fejl«.

Ifølge Karen Stæhr er det et stort problem i plejesektoren, at det ofte er folk, som ikke er uddannede til det, som skal give medicin. Netop derfor har FOA arbejdet for at gøre farmakologi til et eksamensfag på social- og sundhedsassistentuddannelsen, ligesom assistenterne er blevet omfattet af Lægemiddelloven.

Københavns Kommune gennemgik i samarbejde med en række apoteker mere end 1.800 plejehjemsbeboeres medicin sidste år. Undersøgelsen viste, at 99 procent af alle ældre i København får medicin, der med fordel kan ændres.

»Efter gennemgangen kunne vi se, at der i gennemsnit kunne fjernes et risikolægemiddel per borger. Risikolægemidler må kun bruges i et begrænset omfang, fordi det kan medføre voldsomme gener. Risikolægemidler kan blandt andet gøre de ældre sløve, så de falder og brækker noget, og når de skal indlægges bliver mange ofte meget dårlige,« siger apoteker Susanne Bendixen Fra Sønderbro Apotek, der medlem af Danmarks Apotekerforeningens bestyrelse, til Radio24syv.

Tallene kan ifølge Patientombuddet ikke sammenlignes med tidligere års rapporter om utilsigtede hændelser, fordi der kan være forskel på, hvor opmærksom plejesektoren er på at rapportere fejlmedicineringer fra år til år.