Som BT kunne afsløre tidligere i dag, så har en af de mest magtfulde personer i DR og kulturlivet i det hele taget – DRs ensemblechef og tidligere vicedirektør i Det Kongelige Teater Kim Bohr – igennem en årrække sikret sin gode bekendte Klaus Ib Jørgensen adskillige lukrative chefstillinger i DR, uden at andre fik lov til at søge stillingerne. Blandt andet fik han det prestigefyldte job som chef for DRs underholdningsorkester, som han bestred fra 2012 til 2014.

Stillingen blev ikke slået op, og det er i strid med tjenestemandsloven. Det erkender DR over for BT.

Men i første omgang var DR af en anden opfattelse. DR henviste i sit første svar til BT, at der er tale om en ‘personlig omklassificering’, og ifølge en undtagelsesbestemmelse i den gældende lovgivning kan man på den måde undlade at slå stillingen op.

DR’s første påstand om, at der blot var tale om ‘personlig omklassificering’ baserer sig på det opsigtsvækkende ansættelsesforløb, der var for Klaus Ib Jørgensen.

Han blev i april 2012 sluset ind i DR blot et halvt år efter, at Kim Bohr satte sig i chefstolen for DR’s ensembler i oktober 2011.

Først fik Klaus Ib Jørgensen en deltidsstilling som konsulent ‘med fokus på forretningsudvikling, publikumsudvikling, ny musik’. Et job han bestred i fire måneder fra april 2012 til og med 1. august 2012. Stillingen skulle ifølge DR ikke slås op, fordi der er tale om en korttidsansættelse på under et år, hvilket ifølge eksperter også er i overensstemmelse med loven.

Bagefter blev Klaus Ib Jørgensens job konverteret til en fastansættelse i samme stilling, men nu hed det bare ‘projektleder’. Stillingen blev ikke slået op, og 1. september fik Klaus Ib Jørgensen også ansvaret for Underholdningsorkestret. Og det er den sidste manøvre, som DR i første omgang lod BT forstå blot var en ‘personlig omklassificering’.

Men den går ikke. Karen-Margrethe Schebye, der er advokat og partner i SJ Law og ekspert i ansættelsesret, uddyber hvorfor:

»Man må ikke bare omklassificere en stilling fra at være en korttidsansættelse til at være fast. Så skal stillingen slås op, og dermed er det i strid med reglerne, at DR hyrer Klaus Ib Jørgensen ved først at ansætte ham som konsulent, for efterfølgende at fastansætte ham som projektleder og måneden efter at gøre ham ansvarlig for Underholdningsorkestret,« siger hun.

Foto: Agnethe Schlichtkrul/ DR
Vis mere

»I mine øjne burde én og formentlig to af de stillinger, Klaus Ib Jørgensen har haft i DR, være blevet slået op,« siger Karen-Margrethe Schebye til BT.

Først efter at have forelagt DR to eksperters udtalelser indrømmede DR fejlen.

»Stillingen som orkesterchef for DR Underholdningsorkestret burde være slået op. Jeg er ikke i tvivl om, at vi fik den rette mand, men vi har vurderet proceduren igen og må sige, at det er en fejl, og at stillingen skulle være slået op, og det skal jeg beklage,« skriver underdirektør i DR Kultur Julie Vig Albertsen i en mail til BT.

Da Underholdningsorkestret i 2014 blev nedlagt, blev Klaus Ib Jørgensen i stedet ‘projekt- og udviklingschef samt ansvarlig for DR Pigekoret og Korskolen’. Heller ikke denne stilling blev slået op. I maj 2016 blev der lagt yderligere en overbygning på, som betød, at han var projekt- og udviklingschef ‘med fokus på forretningsudvikling, publikumsudvikling, digital tilstedeværelse’.