Karakterbonussen for at påbegynde sit studie tidligt er forældet, og det giver ikke længere mening, at man kan få mere end 12 i snit, siger sekretariatschef på CBS.

12,1 i karaktergennemsnit er adgangskravet på international business på Copenhagen Business School (CBS). Men det giver ikke længere mening, at man kan ende på så højt et snit som belønning for at påbegynde sit studie tidligt. Det mener Wilbert van der Meer, sekretariatschef for uddannelse på CBS.

»Politikerne synes, det var smart for at fortælle de unge, at de skal komme i gang med at læse. Men det har de unge vist forstået nu,« siger han.

Fordi snittet er så højt på international business, valgte CBS sidste år at øge deres kvote 2-optag på uddannelsen til 40 procent, så der stadig er god plads til dygtige studerende, der ikke begyndte at læse videre kort tid efter gymnasiet.

»Bonusordningen er nok et system, som tiden er løbet fra. Nu virker det måske nærmere lidt demotiverende, at man skal have over 12 i snit for at komme ind. Det er ved at være en forældet ordning,« siger Wilbert van der Meer.

Bonusordningen betyder helt konkret, at hvis du er hurtig og begynder på en videregående uddannelse senest to år, efter du fik din studenterhue, så kan du gange dit karaktergennemsnit med 1,08 og dermed øge dine chancer for at komme ind på drømmestudiet.

Og bonusordningen er en af grundene til, at adgangskvotienterne på landets universiteter er på himmelflugt, vurderer også Pernille Kindtler, specialkonsulent ved Uddannelsesservice på Københavns Universitet (KU).

»Jeg mener, det er en helt naturlig følge af, at man for nogle år siden indførte hurtigstart-bonussen. Langt de fleste søger ind på en videregående uddannelse inden for to år, og det var også derfor, at universiteterne den gang i samlet flok sagde, at konsekvensen af bonussen kunne blive nogle meget høje kvotienter,« siger hun.

Pernille Kindtler mener ligesom Wilbert van der Meer, at tiden nu er inde til at overveje, om bonusordningen fortsat er nødvendig for at få sparket de unge i gang med en uddannelse.

»Det er en god idé at kigge på det og overveje, om ordningen er nødvendig. Også fordi man har indført nye SU-regler, der gør, at man også derigennem får incitament til at starte på en videregående uddannelse hurtigere,« siger specialkonsulenten.