Den afdøde skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møllers enorme pragtvilla i Charlottenlund skal nu jævnes med jorden. Tre familier har købt den 635 kvadratmeter store Mærsk-bolig med den plan at rydde hele den tilhørende grund for at bygge tre nye huse.

Personlig assistent

Det fortæller advokat Lars-Erik Brenøe, der er bestyrer i boet efter Mærsk, som gik bort som 98-årig i april 2012.

»Jeg kan oplyse, at tre familier har købt Mærsk Mc-Kinney Møllers bolig af boet med overtagelse 1. maj. De nye ejere ønsker at fjerne huset og bygge tre nye huse med hver sin grund,« siger Lars-Erik Brenøe, der i 19 år var personlig assistent for skibsrederen.

Boligen var i et helt år til salg som et såkaldt ’skuffesalg’, hvor man skulle henvende sig personligt til ejendomsmægleren for at få nærmere detaljer, men for et år siden blev boligen offentligt udbudt til 24 mio. kr. hos den nordsjællandske ejendomsmægler Ivan Eltoft Nielsen.

Læs også:

De tre familier bag købet har ikke ønsket deres identitet offentliggjort og har ikke nogen kommentarer.

Et særligt hus

Lars-Erik Brenøe vil heller ikke offentliggøre den endelige salgspris for villaen. Ifølge BTs oplysninger er villaen, der nu skal jævnes med jorden, dog ikke solgt for meget mere end 20 mio. kr.

Det er ellers et af Danmarks mest specielle huse, der nu rives ned.

Specialdesignet pool

Villaen består af en kælder på 114 kvadratmeter og en grund på hele 4.710 kvadratmeter.

Der er opholdsstue med glaspartier til terrasse og have, spisestue, spisekøkken, et såkaldt masterbedroom med dobbeltsoveværelse og en gæsteafdeling med soveværelse og badeværelse. I en tilbygning til huset er ligeledes en stor specialdesignet swimmingpool, og i den store have er der ligeledes en stenskulptur, udhugget i bornholmsk granit, der er placeret i en dam.

Læs også:

Det var Mærsk selv der tilbage i 1987 fik arkitektegnet villaen, da hans gigtplagede hustru Emma ikke længere kunne klare trapperne i funkisvillaen i Hellerup. Den nye villa blev derfor indrettet yderst handicapvenligt i et plan og uden dørtrin, så Emma Mc-Kinney Møller til sin død i 2005 kunne komme rundt i hele villaen i sin kørestol.

Symbol på kærligheden

Villaen blev dermed nærmest et symbol på kærligheden mellem Mærsk Mc-Kinney Møller og hans hustru gennem 65 år. Mærsk fik endda sat springvandet fra sit barndomshjem op i haven, da det netop var dér, at han som helt ung studerende på Øregaard Gymnasium havde en del romantiske timer med klassekammeraten Emma.

Lukket for journalister

»Mærsk var meget privat om sin bolig og lukkede aldrig pressen ind. Han byggede først og fremmest huset for sin hustrus skyld, men jeg ved, at også børnebørnene er kommet der meget. Som små lærte flere af børnebørnene at svømme i husets swimmingpool,« fortæller Peter Suppli Benson, der er forfatter til portrætbogen ’Mærsk – pengene og magten’.

Mærsks datter og arvtager som familieoverhoved Ane Uggla har også selv i interview udtalt, hvordan faderen har brugt villaen til at markere sammenængen mellem familien og rederi-imperiet.

Da Mærsk i 2003 gik af som bestyrelsesformand i AP Møller Mærsk, inviterede han 50 ledere hjem i villaen for at fortælle om sin baggrund i en sømandsslægt og om de værdier, som han ønskede rederiet skulle ledes ud fra.

Symbolsk og stærk

»Han hilste ved den lejlighed på folk fra broen, forlod broen, men som han understregede, han havde stadig sin kahyt. En meget symbolsk, men også en meget stærk tale,« sagde Ane Uggla til Berlingske Business 23. marts 2013.