Ekstra personale er sat massivt ind for at sørge for, at juletrafikken både på skinner og hjul kommer til at forløbe smertefrit, og der forventes derfor ikke større forsinkelser. Dog kan kraftig blæst juleaftensdag lukke Øresundsbroen.

Belært af år med juletravlhed, stress og jag på det danske vej- og banenet har flere dele af det transportable Danmark sat ekstra medarbejdere ind. Således sætter DSB ekstra personale ind, som skal hjælpe med at få julegaverne og passagerne om bord på de rigtige tog og til den rigtige tid. Og på Storebæltsbroen meldes der om ekstra medarbejdere i betalingsanlægget, så der ikke opstår en flaskehals.

»Vi har tilpasset bemandingen efter trafikken på de travle juledage, så man kommer ikke til at sidde i kø ved betalingsanlægget. Selv i de travleste timer er vi klar til at tage imod bilisterne,« siger teknikvagt i Storebælt A/S, Niels Brogaard.

På Storebælt forventes det, at der særligt midt på juleaftensdag vil være et ekstra pres på broen, men end ikke her melder teknikvagten om, at man skal forvente kø.

Det samme er tilfældet på vejene. Vejdirektoratet oplyser nemlig, at selvom man skulle presse sin julerejse til sidste øjeblik, er der gode muligheder for at nå frem i tide.

»Den 24. har vi som regel rigtig god plads på vejene, så man kan sagtens vente til juleaftensdag med at køre. Men der er altså nogle vindvarsler, der viser, at der kan komme noget stærk vind. Øresundsbroen har derfor, som den eneste, en varsling ude om lukning af broen. Som vindprognoserne ser ud nu, er det vildeste, der ellers kan ske, at man lukker Storebælts- og Lillebæltsbroen for vindfølsomme køretøjer, og dem er der jo ikke så mange af juleaften,« siger Marianne Bom Hansen fra Vejdirektoratets TrafikinformationsCenter.

Tager man den offentlige transport, vil man sandsynligvis komme til at stå lidt tæt, men både hos DSB, Movia og Midttrafik forventer man ikke, at de mange julerejsende vil medføre forsinkelser på afgangene. Trafikselskaberne fortæller nemlig, at de er klar til at sætte busser og tog ind, hvis efterspørgslen skulle opstå.

»Tirsdag har vi ikke så mange afgange, men der er nogen varsler om storm, og derfor står vi klar til at tage imod de bilister, der vil tage toget frem for at køre i en situation, hvor broerne måske lukker. Hvis der skulle vise sig at komme et behov for det, kan vi sætte ekstra vogne på togene - så der også i morgen er god mulighed for at nå frem til juleaften,« siger DSBs trafikinformationschef, Tony Bispeskov.

Heller ikke hjemtrafikken tegner ifølge DSBs trafikinformationschef til at blive et problem, han mener nemlig, at julen falder godt for de rejsende.

»Hjemrejsetrafikken er fordelt over flere dage, og derfor venter vi ikke en problematik, der er jo en del dage at gøre godt med,« siger Tony Bispeskov.

24. december vil S-togene ifølge DSB køre efter weekendplanen, og det betyder, at linje A, B og C kører hvert 20. minut. Desuden vil togplanen blive udvidet en time, så der kører tog frem til klokken cirka 01.30. I hovedstadsområderne begynder busserne at køre igen klokken 22, efter at de har holdt stille siden klokken 17:30.

Første og anden juledag vil busserne i Movias område på Sjælland og øerne følge køreplanen for søndag, mens de natten igennem vil køre efter den sædvanlige hverdagsnatteplan.

Midttrafik anbefaler sine trafikanter i det midtjyske at følge godt med på hjemmesiden, hvor man kan se de juleændrede afgange for de enkelte ruter. Dog melder Midttrafik, at man skal påregne længere rejsetider, da busserne i området første og anden juledag kører efter helligdagskøreplaner.