Antallet af private daginstitutioner er stigende. Det kan gå ud over de kommunale tilbud, lyder det fra Bupl.

København. Næstformand i Bupl, pædagogernes fagforening, Birgitte Conradsen er bekymret for, at stigningen i antallet af private daginstitutioner, kan ende med at ske på bekostning af de kommunale tilbud.

Politiken skriver mandag, at der er sket en stigning i antallet af private daginstitutioner de seneste år. Samtidig er antallet af kommunale daginstitutioner faldet.

Birgitte Conradsen påpeger, at Bupl ikke er imod private institutionstilbud, men mener, at det er godt med mangfoldighed og forskellige tilbud.

- Men vi er bekymret for, om stigningen af de private institutioner i virkeligheden kan udhule de kommunale: At der sker en skævvridning, og at vi kan få nogle a-institutioner og b-institutioner, siger hun og fortsætter:

- Kommunerne er forpligtet til at give tilskud til de private. Derved bruger de noget økonomi til dem, som de så ikke kan bruge i det kommunale system, siger Birgitte Conradsen.

Der var ifølge Politiken 243 private daginstitutioner i 2007. Syv år senere var tallet mere end fordoblet til 512. I denne periode faldt antallet af kommunale daginstitutioner med 20 procent til 2645, skriver avisen.

Næstformanden mener, at der er flere årsager til, at forældre i stigende grad vælger private tilbud frem for kommunale, når deres børn skal passes.

Men særligt historier om dårlige normeringer og sammenlægninger af institutioner vægter tungt ifølge Birgitte Conradsen.

- Der kører rigtig mange fortællinger om, at normeringerne bliver dårligere og dårligere, det kommunale bliver mere og mere presset, og at der ikke er tid til børnene.

- Derudover er der rigtig mange kommuner, der sammenlægger institutioner. Man kan sagtens skabe små rum og gode miljøer i dem også. Men de bliver nogle mastodonter, og jeg ved, at nogle forældre derfor vælger dem fra, siger hun.

/ritzau/