Hele Danmark er på den anden ende, og alle har en mening om ham. Men hvad er han egentlig for en størrelse, Peter Madsen?

Der er mange måder at gøre sig interessant på. Men én af dem, der lige nu scorer højt på opmærksomhedskontoen, er at fortælle, at man har været om bord på ‘U3 Nautilus’. At man har mødt Raket Madsen, alias Peter Madsen.

Så spærres øjnene op. Kæben tabes. Fortæl!

Sjældent har så mange mennesker haft så mange meninger om en mand. Sjældent har en folkestemning været så ophedet. Sjældent har retsprincippet om, at man er uskyldig, indtil det modsatte er bevist, været kørt så langt ud på et sidespor.

Men dét handler denne artikel ikke om. Den handler om, hvad det var for en mand, som BT mødte en flot, men kølig efterårsdag på Refshaleøen i Københavns havn. Hvem det var, den 30-årige svenske journalist Kim Wall drog ud på ubådseventyr med for lidt over en uge siden.

Den 30-årige svenske journalist Kim Wall, som torsdag 10. august stævnede ud med Peter Madsen i ubåden ’UC3 Nautilus’. Foto: ToM WALL
Den 30-årige svenske journalist Kim Wall, som torsdag 10. august stævnede ud med Peter Madsen i ubåden ’UC3 Nautilus’. Foto: ToM WALL
Vis mere

Bor man ikke lige i hovedstadsområdet, kræver Refshaleøen en kort introduktion.

Øen er i virkeligheden en halvø, som i sin storhedstid var hjemsted for skibsværftet Burmeister & Wain. I dag er den med sine rå industrihaller, hullede veje, sparsomme gadebelysning og upolerede ydre er som et væksthus for storbyens spirende, kreative kræfter. Dém, der ikke lader sig stoppe af noget.

Sådan en mand var og er 46-årige Raket Madsen.

»Vi drives af vores passion for udforskning,« skriver han på sin hjemmeside.

Anledningen til, at BT sidste efterår satte kurs mod Refshalevej 185 - hvor Raket Madsens rumlaboratorium har hjemme - var dokumentarfilmen ‘Amateurs in Space’. Historien om to mænd, der satte sig for at indtage verdensrummet ved hjælp af byggematerialer fra Silvan og en hårtørrer fra Føtex til 79 kr.

Men også historien om to mænd, der på deres vej til at skrive danmarkshistorie blev så rygende uvenner, at krudttønden eksploderede.

Raket Madsens Rumlaboratorium set udefra. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Raket Madsens Rumlaboratorium set udefra. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Aftalen var lidt løs - eller måske snarere flosset - i kanten. Samme dag skulle Peter Madsen teste en hybridmotor af den type, som en dag skulle skyde ham ud i rummet.

På dage som den var han utilregnelig, sagde folk. Tændt til bristepunktet, kort lunte. Der var ingen garanti for, at han kunne eller ville give interview.

Indenfor i den store tidligere skibshangar var der hektisk aktivitet. Unge mænd og kvinder fra landets tekniske universiteter myldrede omkring med koncentrerede blikke, førte intense samtaler med en håndfuld modne herrer. Alle iført grønne kedeldragter. Alle skelende til klokken. Ingen af dem var Peter Madsen.

Til gengæld var man ikke i tvivl om, at han var der, da han så var der. Lettere forsinket. Ikke på grund af slinger, skal man forstå. Men på grund af noget andet, der krævede hans opmærksomhed.

Skal man hurtigt beskrive Peter Madsen, kunne det lyde sådan her:

En mand besat af krudt og raketter. Fascinerende og uforudsigelig. Intens og hyperaktiv. En voksen mand, der er som et damp-barn på speed.

Håndtrykket var kort, men fast.

»Peter,« hilste han hurtigt.

Ubådskaptajn Peter Madsen blev reddet i land i Dragør Havn efter en større redningsaktion. Foto: Bax Lindhardt
Ubådskaptajn Peter Madsen blev reddet i land i Dragør Havn efter en større redningsaktion. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Intensiteten steg mærkbart i Raket Madsens rumlab. En ring af grønne heldragter dannedes omkring ham. På tavlen blev der tegnet og forklaret. Lyttet opmærksomt, mens Peter Madsen og hans flightdirector gennemgik programmet og procedurer vedrørende testen. Alt på engelsk med en tyk amerikansk accent, lidt ligesom i filmen om ‘Apollo 13’.

Svært at fastholde blikket

»Lad os gå herud,« sagde han så bagefter på dansk og fulgte journalist og fotograf udenfor.

Mange taler om Peter Madsens blik. Lægger meget i dét. Man kan se, at han er en psykopat, siger de.

Var det dét, vi så?

Man kan sige og konkludere meget i bagklogskabens klare lys. Men dét, vi så, var et blik, der - ligesom hans talestrøm - var svært at fastholde. Selv om han sad stille, var han konstant på vej videre. På vej et andet sted hen. Fyldt til bristepunktet af en rastløs energi, der savnede forløsning. En forløsning, som kun hydbridmotor-testen kunne levere.

Det var hér, den nu så berømte ubåd kom ind i billedet, dér, vi var på vej hen. Peter Madsen gik forrest.

’UC3 Nautilus’ blev sidste weekend bjærget fra havets bund og et nu bevismateriale i sigtelsen mod Peter Madsen. Foto: Mathias Øgendahl
’UC3 Nautilus’ blev sidste weekend bjærget fra havets bund og et nu bevismateriale i sigtelsen mod Peter Madsen. Foto: Mathias Øgendahl
Vis mere

Hun stod på land, mens motorrummet blev efterset. Nu skulle ‘U3 Nautilus’ være vores ‘beskyttelsesrum’ under afprøvningen af motoren.

En interimistisk dør var åben i ubådens skrog. Der var trangt og klaustrofobisk indeni, kun to meter i bredden. I hver side to smalle køjer, hvor Peter Madsen jævnligt har overnattet. Også på bunden af Øresund.

Nu satte vi os på én af dem. Diktafonen mellem os.

At interviewe ham var ikke nemt. Fantaster, mennesker, der er optændt af en hellig ild, er svære at styre. Deres motor er utrættelig. Retningsstyret. Mod højere luftlag.

Han trak i én retning. Journalisten i en anden.

Dét dilemma har været kendetegnende for Peter Madsen det meste af hans liv.

Hans eget engagement er så stort, brænder ud i hver en celle i hans krop og skaber konflikter med dem, hvis ild brænder på et andet blus og blæser i en anden retning.

Samarbejdspartneren Kristian von Bengtson - den anden part i tidligere nævnte dokumentarfilm - blot én af dem, der røg på den konto.

»At gå ind i noget betyder for mig 100 pct. At gå ind med alt, hvad man har,« forklarede han om konflikten den dag i ubåden, hvor kun overfladen af Raket Madsen blev kradset.

Han var venlig nok. Imødekommende nok. Men med det meste af hovedet et andet sted.

Fra BTs reportage og interview med Peter Madsen i efteråret. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Fra BTs reportage og interview med Peter Madsen i efteråret. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Så overlod han os til flightdirector Christoffer Meyer, ham der skulle styre slaget inde fra. Peter Madsen derude, hvor kicket var størst, derude, hvor man kunne få skrammer.

I sikkerhed fulgte vi med fra ubådens koøje. Hørte braget fra eksplosionen. Så den orange hale af lys. Så Peter Madsen grine over hele femøren. Forløst.

»Den her mission er vigtigere end mig som person, vigtigere end mit eget kød og blod,« sagde han om endemålet, drømmen over alle drømme. At blive sendt ud i rummet. Og komme hjem igen.

Hvor den drøm ender, kan ingen længere spå om.

Den 30-årige svenske journalist Kim Wall stævnede sammen med Peter Madsen ud fra Refshaleøen forrige torsdag med ‘U3 Nautilus’. Også hun var på en mission. At kradse i Rakets Madsens overflade.

Hun er ikke set siden. Og den varetægtsfængslede Peter Madsen er blevet Danmarks mest omtalte mand. Ham, alle har en mening om.

»Har du mødt ham?«