Ved du mere om sagen eller kender du til lignende oplevelser? Så hører vi meget gerne fra dig. Skriv en mail til 1929@bt.dk eller send os en besked på Facebook.

Fredag kunne BT afsløre, at 9. klasser på Strandskolen i Risskov i Aarhus har skrevet en såkaldt ’dødsliste’. Det fik straks konsekvenser for eleverne - på deres sidste skoledag fik de efter karamelkast lov til at være på skolen i blot en halv time. Til BT står en af eleverne nu frem og fortæller sin version af historien.

Erik Møller Andreasen går i 9.klasse på Standskolen og var en af dem, der gik glip af både revy og fodboldkamp mod lærerne, fordi han og resten af 9.klasses eleverne havde udarbejdet en såkaldt ’dødsliste’ over personer, der havde gjort sig ’særligt bemærket’ og som de i særlig grad ville gå efter på dagen, når der skulle uddeles vand og barberskum.

Skolens konstituerede skoleleder modtog flere henvendelser fra bekymrede forældre, hvis børns navne optrådte på listen. Erik Møller Andreasen synes dog ikke, ’de voksne’ havde grund til at være bekymrede.

»Der bliver lavet lister hvert år, selvom man ikke må. Men der plejer aldrig at ske noget ved det. Det er bare spas. Det betyder bare, at man måske får lidt ekstra skum. Der er aldrig nogen, der bliver smadret, så forældrene har slet ingen grund til at være bange for at sende deres børn i skole. Vi har ventet så mange år på denne dag, så vi er rigtig kede af, at vi ikke fik lov til at fejre dagen« siger han og tilføjer, at en del elever også mener, det er ’sejt’ at være på listen.

Erik Møller Andreasen var selv på listen sidste år, da han gik 8.klasse, og det havde han det ’fint’ med.

»Jeg har selv prøvet det, og jeg vidst godt, det bare var for sjov. Alle ved godt, at det ikke er noget, man skal tage personligt,« siger Erik Møller Andreasen.

BT har fået tilsendt dele af ’dødslisten’ i anonymiseret form, og heraf fremgår det, at eleverne på listen bliver omtalt med et groft sprogbrug. Ud for en af elevernes navne står der blandt andet ’fordi du er det grimmeste menneske på jorden, og fordi du har jordens største underbid.’

Det var konstitueret skoleleder ved Strandskolen Jesper Kousholt, der tog beslutningen om at sende eleverne hjem allerede efter 30 minutters karamelkast.

»Det er nedværdigende for dem, det går ud over. Vi betragter det som mobning, og det skal ikke finde sted,« har Jesper Kousholt tidligere sagt til BT.

Skolelederen er ikke ene om at kategorisere ’dødslisten’ som mobning.

På BT’s Facebook-side har elevernes praksis fået en del vrede kommentarer med på vejen.

Flere kalder elevernes opførsel ’nedværdigende’, ’ondskabsfuld’ og ’mobning’.

Erik Møller Andreasen mener dog ikke, der er tale om mobning.

Mange af BT’s læsere kalder ’dødslisten’ for mobning. Er det ikke det?

»Der er ingen onde intentioner bag, så det synes ikke, det er. Hvis der skulle være nogen, som oplever det som sådan, vil vi gerne sige undskyld til dem. Men listen var mindst ligeså slem sidste år,« siger han.

Der bliver brugt ord som ’kællinger’ og ’fucking gay’. Hvorfor bruger I så grove ord?

»Jeg var ikke selv med til at skrive ordene, men det er nok lidt over stregen. Det er sådan noget der sker, når 9.klasserne skal ud med hvad de har til sidst,« siger han og tilføjer, at han efterfølgende blandt andet har talt med eleven, der bliver kaldt ’det grimmeste menneske på jorden’. Og ifølge Erik Møller Andreasens version var det ’helt okay’ med ham.

Han hævder desuden, at stort set alle elever på årgangen var med til at lave dødslisten. Den blev hængt op torsdag omkring klokken 9. Kort efter blev alle 9.klasses eleverne kaldt til møde med ledelsen. Her fik de ifølge Erik Møller Andreasen at vide, at hvis de skyldige meldte sig, ville eleverne få lov til at afvikle den planlagte revy, de fredag skulle vise for skolens andre elever.

Ifølge Erik Møller Andreasen meldte et par elever sig, men alligevel blev både revy og fodboldkamp mod lærerne aflyst. Lørdag har det ikke været muligt for BT at få bekræftet hændelsesforløbet, som Erik Møller Andreasen omtaler som »unfair«.

Blandt BT's læsere er der også nogle, der mener, at straffen er for hård.

Flere påpeger, at 'dødslisterne' er en gammel tradition, og at 9. klasses eleverne skal have lov til at have det sjovt på deres sidste dag i folkeskolen.