BT vil være førende medie på mange områder. Men at være førende på tabte sager i Pressenævnet er ikke en af dem

Så når man i Pressenævnets årsberetning for 2011 finder BT som topscorer med ikke færre end syv tabte sager ud af i alt 13 klager, skal der strammes op, mener BTs ansvarshavende chefredaktør Olav Skaaning Andersen.

- Syv tabte sager i Pressenævnet er for mange. Selv om vi langtfra er enige i alle afgørelser, vil vi gøre alt for at nedbringe antallet af sager her i 2012, siger Olav Skaaning om den kedelige rekord, hvorunder man bl.a. finder BTs historie om Ellen Trane Nørbys (V) boligforhold. En historie BT fik ’alvorlig kritik’ for af Pressenævnet.

- Vi ønsker at præsentere sande og præcise oplysninger for vores læsere, og når vi laver fejl, er det stærkt beklageligt. Derfor strammer vi op, og er parate til at rette fejl hurtigt og tydeligt, siger Olav Skaaning Andersen.

BTs selvransagelse er da også helt i tråd med de vinde, der blæser i den politiske verden, hvor Folketingets Rets- og Kulturudvalg ønsker stramninger, der sikrer de forurettedes rettigheder.

- Det er ikke ment som et angreb på mediernes ytringsfrihed. Men når skaden er sket, er det vigtigt, at berigtigelsen har så stor en placering, at man som læser ikke er i tvivl om, hvorvidt en person eller virksomhed er blevet renset, siger Socialdemokraternes Mogens Jensen, som sidder i førnævnte udvalg.

LÆS OGSÅ: Pressenævnet skal ikke kunne give bøder

Tæt på sandheden

- Heldigvis er det ikke mange sager, det drejer sig om. Udfra de sidste to års kendelser i Pressenævnet til samtlige medier er det måske seks sager, vi taler om. Såsom ét tilfælde, hvor en børnehaveleder er blevet beskyldt for at have haft kendskab til pædofile overgreb. Og når medierne begår en fejl i den type sager, skal personen saftsuseme berigtiges og renses, så ingen er i tvivl, siger Mogens Jensen.

Hvilket Olav Skaaning Andersen bestemt ikke er uenig i. Men han kan og vil ikke love, at BT i fremtiden slet ikke er at finde på Pressenævnets liste over klagesager.

- Vi ønsker selvfølgelig ikke at få kritik fra Pressenævnet, og det gør vores journalister heller ikke. På den anden side er det vores opgave at komme så tæt på sandheden som overhovedet muligt. Det kræver nogle gange, at man får kridt på skoene og udfordrer stregerne. At man går ind i historier, som morgenaviser og DR af alle mulige grunde ikke tør beskæftige sig med, understreger Olav Skaaning Andersen.

- Et godt eksempel på den slags historier er sagen om Henrik Sass Larsen, som vi i parentes bemærket ikke har fået kritik for. Det var BT, der fortsatte med at grave i det betændte politiske miljø i Køge, mens andre medier holdt sig tilbage. Først da PET konfirmerede historien, kom de andre medier for alvor på, siger Olav Skaaning Andersen.

Hvad mener du om Olav Skaaning Andersens beklagelse? Skriv din kommentar herunder: