Danmarks bedst lønnede borgmester skal ned i løn. Det er der enighed om i byrådet. Og han har selv stillet forslag om det.

Det er Aalborgs socialdemokratiske borgmester Thomas Kastrup-Larsen, der er tale om. På et møde mandag i magistraten i Aalborg var der flertal for at gennemføre Kastrup-Larsens eget forslag om at gå ned i løn, således at honorarer fra aktiviteter, der ikke er en del af borgmestergerningen, modregnes i borgmestervederlaget.

En samlet indkomst i 2016 på 1.430.206 kr. havde fået Thomas Kastrup-Larsens løn op på linje med statsministerens. Lønnen udgjorde ganske vist »kun« 839.671 kr. men honorarer fra diverse bestyrelsesposter i bl.a. Aalborg Havn A/S, Novi og KL skæppede godt i kassen med 590.535 kr.

Vederlagskommissionen lagde i januar 2016 op til en lønstigning på 30,5 procent, fordi hverken borgmestre eller regionsrådsformænd har fået reguleret løn siden 1994. Et flertal i Folketinget har fra i år fulgt anbefalingen og sat  borgmestrenes løn op med godt 30 procent. Men de samme politikere skrottede kommissionens anbefaling om at modregne borgmestrene, når de »varetager andre vederlags-belagte hverv som følge af det politiske hverv«.

En opgørelse lavet af Jyllands-Posten i april  viste, at hver fjerde borgmester tjener over en kvart million kroner ekstra gennem bijob og bestyrelsesposter, og det rejste en debat, som Thomas Kastrup-Larsen syntes var ’træls’, fordi den skyggede for hans politiske arbejde.

Borgmesteren i Aalborg har vist vejen. Lad os følge Vederlagskommissionen, eventuelt også for folketingspolitikere. Rundt om i landet er obskure bestyrelsesposter i vandværker o.k. blevet en politisk handelsvare, ligesom f.eks. statsrevisor-posterne i Folketinget, som er meget attraktive og lønnes med 300.000 kr. om året. En højere løn og modregning af vederlag vil give et mere ensartet lønniveau for folkevalgte, hvilket vil være at foretrække fremfor en gråzone af såkaldte ’ben’.

kark