Det nye forbud mod hundebadning på danske badestrande med blå flag bygger på et både tyndt og hullet grundlag.

Den internationale organisation Blue Flag, som administrerer flagordningen, hævder at badende hunde forurener vandet og medfører smitterisiko, men det findes der ingen beviser for i de videnskabelige papirer, som organisationen selv henviser til. Det viser en gennemgang af materialet, som BT har foretaget.

I Danmark samarbejder Blue Flag med Friluftsrådet, og her har man fået udleveret tre rapporter som bevis for faren ved badende hunde. I den ene rapport opgives det, at en gennemsnitlig portion afføring fra en mellemstor hund indeholder ligeså mange bakterier, som der afvaskes fra 1872 badende mennesker. Der tages dog ikke højde for, at hunde normalt hverken tisser eller laver stort, når de opholder sig i vand, hvorfor tallene intet siger om den reelle forurening fra en badende hund. Rapporten tager heller ikke hensyn til at det samme ikke kan siges om alle mennesker. Groft sagt konkluderes det altså alene, at en hundelort indeholder flere bakterier end der findes på huden af en normal badegæst. 

HVAD MENER DU? DELTAG I DEBATTEN PÅ FACEBOOK

I en anden af redegørelse, der stammer fra verdenssundhedsorganisationen WHO, advares der direkte mod at overvurdere smittefaren ved kontakt med dyrebakterier på stranden.

Carsten Birk, der er næstformand i landets største hundeejerforening, Dansk Kennelklub, kalder det grotest, at man har gennemtrumfet et badeforbud for hunde på det grundlag.

- Det virker mest som om, at der har siddet nogle bureaukrater et sted, som har fået en fiks ide. Måske har de set en enkelt sætning eller to i en rapport, og så har de bare truffet en beslutning uden at have nogen som helst føling med virkeligheden. Det kan ikke passe, at det skal indskrænke mulighederne for vores udfoldelser i naturen, siger han.

Protesterne vækker genklang hos flere politikere. Blandt dem Socialdemokraternes dyrevelfærdsordfører Orla Hav. Til Berlingske Nyhedsbureau siger han, at han vil bede regeringen undersøge mulighederne for at få en dansk undtagelse fra forbuddet mod hundesvømning, der nu gælder på alle verdens strande, som benytter det internationale blå flag.

Også Dansk Folkepartis dyreværdfærdsordfører Dennis Flydtkjær er utilfreds med forbuddet.

- Det virker som noget af et overkill at lave et forbud mod noget, som aldrig før har givet anledning til problemer. Især når det sker på så tyndt et grundlag, som der åbenbart er tale om her. Det er helt til grin. Hvis vi ikke kan finde en løsning med Blue Flag, så må vi overveje at melde os ud af ordningen og lave et dansk alternativ, siger han.