Brugerbetaling hos lægen vil ramme de ældre hårdest, viser et notat fra tænketanken Cepos.

Pensionisterne vil komme til at punge mest ud, hvis der bliver indført brugerbetaling på lægebesøg. Det viser beregninger fra den borgerlig-liberale tænketank Cepos, der bygger på tal fra Sundhedsministeriet, skriver Politiken.

Danskerne besøger i gennemsnit lægen fire gange om året. For vagtlægen, ørelægen, øjenlægen eller skadestuen er besøgsraten hvert femte år for gennemsnitsdanskeren.

Og hvis politikerne for eksempel indfører en brugerbetaling på 150 kroner per lægebesøg, vil det betyde en årlig udgift på 654 kroner for danskerne i gennemsnit.

Men ifølge Cepos vil pensionisterne få en årlig lægeregning på 1.036 kroner, mens topledere, uddannelsessøgende og arbejdsløse slipper billigst med henholdsvis 434, 431 og 422 kroner, skriver Politiken.

Det duer ikke, siger seniorkonsulent Pernille Tufte fra Ældre Sagen til Politiken:

»Konsekvensen vil blive, at man går fra kollektiv finansiering til at sende regningen direkte til de syge og de ældre. Det er velkendt, at ældre går mere til lægen end andre, og det skal de blive ved med«.

Også formand for Lægeforeningen Mads Koch Hansen er imod brugerbetaling, da han vurderer, at brugerbetaling formentlig vil få folk til at droppe flere lægebesøg.

Chefkonsulent Mia Holstein fra Cepos mener dog, at man kan tage højde for den sociale ulighed ved for eksempel at indlægge et loft for, hvor meget man årligt skal betale for at gå til lægen.