To ud af tre vielser blandt danskere i dag er borgerlige. For 20 år siden blev flest gift i kirken. Et stort antal fraskilte, der gifter sig igen, bærer en del af forklaringen.

Langt størstedelen af bryllupperne herhjemme, faktisk to ud af tre vielser, er i dag borgerlige og foregår enten på et rådhus, et privat sted eller ude i naturen frem for i kirken. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

For 20 år tilbage var det ellers fortsat kirkebrylluppet, der var den mest udbredte form for vielse. I 1993 var det således 52 procent af alle ægteskaber, der blev indgået i kirken. I 2003 var andelen faldet til 43 procent, og i fjor var andelen faldet til 35 procent. Det skriver Berlingske.

Ifølge professor fra Aalborg Universitet, Anette Borchorst, skyldes faldet i de kirkelige vielser først og fremmest en generel sekularisering af befolkningen.

»Folk er mindre religiøse, og færre er medlem af folkekirken,« forklarer hun.

»Men der er også forskel på, hvordan det ser ud, alt efter hvor i landet, man er. I Nordjylland er der for eksempel en meget stærkere religiøsitet end i hovedstadsområdet. Bevæger man sig ud i landet, er der en meget stærk tradition for at blive viet i kirke. Der kan også være et pres fra familierne, som forventer et kirkebryllup,« siger Anette Borchorst til Berlingske.

Region Hovedstaden ligger rigtig nok også i bund på kirkelige vielser. For eksempel var færre end 30 procent af mændene her gift i kirke i 2013. Imens blev mere end 41 procent af mændene i Region Sjælland gift i kirke.

En anden væsentlig årsag til det stigende antal borgerlige vielser er ifølge Anette Borchorst de mange skilsmisser, danskerne går igennem. 43 procent af alle ægteskaber herhjemme går i opløsning, men mange finder også kærligheden igen og giver ægteskabet en ny chance med en ny partner.

»Jeg tror, at de fleste, der bliver gift, tænker, at de er for livet. Der er ikke nogen, der går hverken i kirke eller på rådhuset og tænker, at de nok bliver skilt om tre-fire år. Men når man først er blevet skilt en gang, ved man jo godt, at det kan ske igen. Mange oplever nok kirkebrylluppet som mere seriøst. Så der kan være en tendens til, at folk måske er lidt mere forsigtige anden gang og ikke synes, at man skal sætte hele apparatet i gang med kirke og løfter om troskab for livet. Det tror jeg godt kan skræmme lidt,« siger Anette Borchorst.

En del af befolkningen, nærmere bestemt 14 procent, mener, ifølge en TNS Gallup for Berlingske, at man kun bør blive gift i kirke, den første gang man bliver gift.