Hvorfor holder de os adskilt? Sådan lyder spørgsmålet fra 19-årige Martin, der er den ældste søn i børneflokken fra huset ved Brønderslev, hvor et sandt mareridt af voldtægter, ydmygelser og tæsk fortsatte, uden at nogen greb ind.

Han er vred over, at søskendeflokken er spredt for alle vinde - og at børnene ikke mere bor sammen hos den plejefamilie, de først kom til i månederne efter forældrenes anholdelse.

Brønderslev Kommune har forsvaret beslutningen med, at en psykolog - efter at have tilset børnene - nåede frem til, at fem børn var bedst tjent med at blive fjernet fra den første plejefamilie, hvor 19-årige Martin også boede, og i stedet anbragt på tre forskellige institutioner.
Nu viser det sig imidlertid, at den pågældende psykolog, Merete Jensen, udfører arbejder for to ud af de tre institutioner, som hun selv fik børnene anbragt på.

Det bekræfter hun i dag over for B.T.

- Jeg er konsulent. Jeg arbejder på timebasis, og institutionerne får en regning per opgave, jeg har løst.





Hun understreger dog, at hun ikke er ’ansat’, men kun er konsulent - men det står klart, at psykologens indstilling i denne sag har bidraget til at give de institutioner, hun er tilknyttet, en sikker million-indtægt.

Ifølge B.T.s beregninger modtager institutionerne, som psykolog Merete Jensen er knyttet til, samlet set 3.546.245 kr. årligt for at have børnene L, F, J og P boende. Beløbet er beregnet ud fra de dagspriser, som institutionerne selv oplyser, og ud fra de ydelser, som børnene, efter B.T.s oplysninger, modtager.

Samtidig viser det sig, at der under samtalerne med børnene - hvor psykolog Merete Jensen anbefalede børnene flyttet - også var en anden, nu pensioneret, psykolog til stede.

Denne ønsker ikke at sige, hvorvidt hun også ønskede børnene fjernet, men fortæller, at psykolog Merete Jensen bad hende ’ikke at blande sig i spørgsmålet om placering’.

Og da hun intet kunne bestemme, vil hun ikke sige, om hun var enig i beslutningen om, at børnene skulle flyttes.

Børne- og kulturdirektør Henning Risager ved Brønderslev Kommune har forklaret, at det blandt andet var den nævnte psykologvurdering, der fik kommunen til at anbringe dem på institutionerne, en afgørelse, der efterfølgende blev godkendt af den sociale ankestyrelsen og det regionale såkaldte sociale nævn. Det sociale nævn lægger også i sin afgørelse særlig vægt på psykolograpporterne fra de otte børn.

Ingen af disse myndigheder har over for B.T. ønsket at fortælle, om de var klar over, at afgørelsen blev taget på baggrund af en rapport - lavet af en psykolog, der var knyttet til de institutioner, hvortil børnene skulle overføres.

Vil helst bo sammen

Brønderslev-sønnen Martin håber, at de nye oplysninger kan få kommunen til at gen-overveje den beslutning, som han mener var forkert.

- Mine søskendes ønske har hele tiden været at blive boende sammen i plejefamilien. Især B, L og F har flere gange sagt, at de gerne vil tilbage, og at de ikke ønsker at blive boende på institution. L har endda forsøgt at stikke af fra sin institution, og tilbage til plejefamilien, fordi hun ikke ville være der. Hver gang jeg er ude ved B, siger han, at han vil med hjem. Det er meget svært at høre, når man ikke kan hjælpe ham, siger Martin.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Brønderslev Kommune, der ikke ønsker at udtale sig om sagen, idet statsadvokaten er gået i gang med at undersøge, om personer ved kommunen skal retsforfølges på grund af svigt.