Et kendt og populært dansk tøjmærke er i så stor krise, at det sidste år indkasserede et rekordstort millionunderskud. Samtidig er hele 38 af kædens butikker lukket.

Den engang så populære tøjkoncern Noa Noa har det svært. Rigtig svært.

Hele 49 millioner kroner fik tøjkoncernen i underskud sidste år. Og samtidig er omsætningen faldet med 100 millioner kroner, skriver finans.dk.

Noa Noa befinder sig dermed fortsat i den kæmpe krise, som koncernen har været i de senere år.

En krise der står i stor kontrast til de gode gamle dage i 90'erne og begyndelsen af 00'erne, da stifterne, de to brødre Harald og Lars Holstein Holsteinborg, fik opbygget deres livsværk til en kæmpe miliardforretning, der gjorde dem begge til milliardærer.

Ifølge Berlingske Business havde de to nordsjællandske brødre i 2010 en formue på 1,4 milliarder kroner tilsammen.

De to brødre startede deres tøjeventyr med to forretninger, én i København og én i Helsingør. Men med tiden blev deres tøj så populært, at de i 2010 solgte til 19 europæiske lande samt New Zealand og Canada.

Successen kom dog ikke fra dag et. Vejen til toppen var lang og til tidere besværlig og brødrene lavede da også en fejl, som da de blandt andet i slutningen af 1980'erne pludselig indebrændte med en masse 'Noa Noa'-tøj.

»Pengene lå i tøj i de 22 kasser, som ingen ville have. Men vi skulle faktisk bruge dem til leverandørerne for de næste varer, ellers måtte vi dreje nøglen,« fortalte Harald Holstein Holsteinborg i interviewet med Berlingske Business. Det lykkedes dog de to brødre på utraditionel vis at komme af med tøjet - de satte en annonce i avisen og fandt en masse 'home party'-sælgere, der ville sælge tøjet.

Og derefter indkøbte de kun tøj, når de på forhånd vidste, at de havde købere.

En anden årsag til brødrenes succes var også en sparsommelig tankegang. For eksempel hentede de gratis papkasser i forretningerne til at pakke deres tøj i. Og sparsommeligheden var stadig til stede, selv om brødrene var blevet milliardærer.

»Vi flyver stadig ikke business, og vi bor stadig på de billigste hoteller. Men det kan godt være, man vælger en lidt dyrere rødvin til aftensmaden om lørdagen,« lød det fra brødrene i Berlingske-interviewet.

I 2007 solgte de to brødre 90 procent af deres livsværk til kapitalfonden Axcel. Dengang omsatte Noa Noa for over 600 mio. kr. og havde et overskud på 160 mio. kr. før skat.

Men siden er det altså gået ned ad bakke for tøjmærket.

I 2014 overtog Christian Riisberg og Gustaf Öhrn, der er adm. direktør i sportskæden Stadium, Noa Noa fra kapitalfonden Axcel i 2014.  Og de har siden forsøgt at rette på tøjkoncernes økonomi. Men trods diverse tiltag har det altså endnu ikke givet det store udslag på bundlinjen.

Ifølge finans.dk har Noa Noa i et forsøg på at rette op på den dårlige økonomi lukket hele 38 butikker i 2015, hvilket betyder, at koncernen nu har 108 butikker.

Blandt andet bliver koncernens store butik på det travle strøg Ryesgade i Aarhus lukket om kort tid.

»Vi fik besked om det mandag, pakkede de nye varer ned tirsdag, og begynder på ophørsudsalget i løbet af onsdag,« udtalte butikschef Anne Krabbe til stiften.dk tidligere på ugen.

Og flere af kædens urentable forretninger er i fare for at lukke. Ledelsen forventer dog, at indtjeningen bliver bedre næste år, skriver finans.dk.

Noa Noa forhandles i dag i 20 lande. Koncernens tøj findes i 650 forretninger verden over samt i flere end 120 konceptbutikker, står der på Noa Noahs hjemmeside. Noa Noa har både Noa Noa Woman, Noa Noa miniature og Noa Noa miniature baby.