Manden, der fældede Brixtofte, roser ham, men fortryder intet

Manden, der fældede Peter Brixtofte, roser ham i høje toner, men fortryder alligevel ikke, at han væltede korthuset, Brixtofte havde bygget op i Farum.

»Han er et af de sødeste og mest visionære mennesker, jeg har truffet,« siger Jørgen Lindhardt om eks-borgmesteren, der i dag stedes til hvile i sit elskede Farum.

Som direktør i Farum Boldklub kickstartede Jørgen Lindhardt i februar 2002 en af de største korruptionsskandaler i nyere dansk retshistorie. Hans insiderviden ledte til en artikelserie i BT, der førte til den ellers populære Farum-borgmesters fald og fængselsdom.

Og bykongen, han væltede, var ikke blot hans chef, men også et højt værdsat personligt bekendtskab.

»Han var fyldt med ideer, og han ville alle det godt. Jeg synes også på mange måder, han var lige så visionær som f.eks. Jens Otto Krag. Hvordan han finansierede sine ideer, det er en anden snak. Hvis han havde finansieret tingene på en ordentlig måde, havde det været fantastisk, for han havde nogle helt enestående politiske ideer,« siger Jørgen Lindhardt.

Peter Brixtoftes ideer omfattede et produktionshus, hvor alle ledige blev sendt hen, hvis de ville hæve kontanthjælp, også udlændinge, som der var mange af i kommunen. Derfor var der hverken arbejdsløshed eller problemer med flygtninge og indvandrere i kommunen, som Lars Løkke kaldte Venstres kronjuvel.

Pensionisterne på solferie

Og Peter Brixtofte var stolt af, at Fremskridtspartiet og Dansk Folkeparti aldrig slog rod i Farum, som de gjorde i mange andre omegnskommuner til København. Og pensionisterne – dem sendte Brixtofte sydpå på solferie på kommunens regning, hvor de blev rystet sammen og fik det gode humør tilbage.

»Jeg var fuld af beundring for, hvordan han greb det an med arbejdsløshed og udlændingepolitik. Han havde så meget respekt for mennesker, at det var ikke noget med, at man skulle møde op og stå i en kø på kommunekontoret, så alle kunne se, at man var arbejdsløs. Det foregik ude i industrikvarteret, og de fleste kom hurtigt i arbejde pga. det nære samarbejde med virksomhederne i området.«

Budgetterne hang ikke sammen

»Men jeg fortryder ikke noget, for det, han gjorde, var jo forkert. Og hvis ikke det var blevet stoppet, tror jeg, der var rigtig mange mennesker i Farum, der havde fået en stor regning, de ikke kunne betale,« siger Jørgen Lindhardt.

Han forsøgte selv at konfrontere Peter Brixtofte med, at budgetterne ikke hang sammen, men det kom der ikke noget ud af.

F.eks. var Jørgen Lindhardt den eneste, der sagde fra, når boldklubben budgetterede med at kunne få 225.000 kr. for loger i Farum Park. Godt fire gange så meget som i Parken, hvor logepladserne gik til 50.000 kr.

»Med tyk ironi sagde jeg, at selvfølgelig kunne vi sælge dem for det, for her har vi jo første divisions-fodbold. Og inde i Parken i København byder de jo kun på superliga-fodbold og Tina Turner og sådan noget. Jeg gik ud fra, at nogen ville støtte op om mig. Men der kom ikke et pip, og så forlod jeg mødet. Der var også andre ting, og kort tid derefter besluttede jeg, at det kunne jeg ikke vente med længere. Det flød for meget sammen. Kommunens embedsmænd kom også til mig og sagde, han havde helt urealistiske syn på, hvad vi kunne få for Farum Kaserne og andre ting. Og jeg gjorde Peter opmærksom på det, inden jeg begyndte at tale med andre. Men han reagerede desværre ikke på det,« siger Jørgen Lindhardt, der i dag er direktør i den store hotelkæde Rezidor Hotel Group, der blandt andet står bag Radisson-hotellerne.

Jørgen Lindhardt gav stødet til sagen mod Peter Brixtofte, selv om han beundrede Brixtoftes visioner.Arkivfoto: Nils Meilvang
Jørgen Lindhardt gav stødet til sagen mod Peter Brixtofte, selv om han beundrede Brixtoftes visioner.Arkivfoto: Nils Meilvang
Vis mere

Peter Brixtofte døde pludseligt 8. november, kun 66 år gammel.

Han var borgmester i Farum fra 1986 og blev folketingsmedlem allerede i 1973. Men efter BTs afsløringer af dyre middage og rødvin på skatteborgernes regning og tvivlsomme sponsoraftaler måtte han gå af som borgmester i 2002.

Senere blev han dømt for groft mandatsvig og embedsmisbrug, og i 2008 besluttede Valgbarhedsnævnet, at Brixtofte ikke var værdig til at være folkevalgt politiker.

»Retsopgøret om Peter Brixtoftes tid som borgmester i Farum og det efterfølgende fængselsophold tog hårdt på ham og førte til et omfattende alkoholmisbrug, som han kæmpede med i flere år,« oplyste hans tre døtre i en pressemeddelse i forbindelse med hans død.

Løkke og Gade kommer

Statsminister Lars Løkke Rasmussen og Venstres gruppeformand Søren Gade kommer til Peter Brixtoftes bisættelse i dag.

Ellers bliver der næppe det helt store fremmøde fra Venstres topfolk.

Peter Brixtofte delte vandene i Venstre, og hans forhold til tidligere statsminister og Venstre-formand Anders Fogh Rasmussen kan bedst beskrives som regulært had.

Tabte kampvalg til Løkke

Da Anders Fogh blev formand for Venstre i 1998, betingede han sig ifølge BTs oplysninger, at Peter Brixtofte under ingen omstændigheder måtte blive næstformand. Så ville Fogh slet ikke være formand. Brixtofte stillede op, men tabte planmæssigt kampvalget til Lars Løkke Rasmussen, og dermed var kongerækken sikret de næste mange år.

Lars Løkke derimod har varme følelser for Peter Brixtofte, og prøvede også personligt for år tilbage at hjælpe vennen på ret kurs, men uden held. Løkke skrev meget emotionelle mindeord om Brixtofte i en pressemeddelelse, da dødsfaldet blev kendt.

»Som nyvalgt folketingspolitiker i 1994 fandt jeg – som alle liberale i min generation – stor inspiration i Peters engagement, hans evige udfordring af konventionelle løsninger og hans insisteren på altid at sætte mennesket først. Han var altid ivrig og altid på vej. Men iveren havde også sin pris – også på det personlige plan og for Peter Brixtoftes familie,« skrev Løkke.

Måtte sætte foden ned

»På det personlige plan var det smertefuldt, at jeg som indenrigsminister måtte sætte foden ned for de uregelmæssigheder i Farum, der fulgte i kølvandet på Peters utålmodighed med at skabe den – i hans øjne – perfekte kommune, og dermed i realiteten sætte en stopper for hans politiske karriere. Det siger meget om mennesket Peter Brixtofte, at han aldrig lod dette komme imellem os som mennesker. Jeg vil husker Peter som den ven, han var,« skrev Lars Løkke.