____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Fredag kom det frem, at Veterinærinstituttet frygter udspredelsen af dværgbændelorm til hele landet. Den kan være dødelig for mennesker.

Det er primært ræve og mårhunde, der bærer bændelormen uden at blive påvirket af den. Via deres afføring overfører de æg til gnavere, hvorefter der er risiko for, at husdyr som katte eller hunde kan få bændelorm, hvis de for eksempel æder mus eller kommer i kontakt med ræveafføring.

I øjeblikket vurderes katte dog ikke til at udgøre en reel smitterisiko for mennesker, da bændelorme ikke trives så godt hos dem.



Gode råd
Selvom flere institutioner som Statens Serum Institut og Fødevarestyrelsen understreger på deres hjemmesider, at risikoen for, at mennesker bliver smittet, er meget lille, så er der alligevel en række råd, man kan følge.
Heidi Enemark, som er seniorforsker på DTU Veterinærinstituttet, giver her en række generelle forholdsregler:

1. Vask hænder, hvis du har været i direkte kontakt med ræv, mårhund og andre rovdyr, herunder hunde.

2. Hunde, der har været i kontakt med ræve eller rævens ekskrementer, bør vaskes med vand og sæbe for at sikre, at der ikke sidder æg fra parasitten i pelsen.

3. Undgå så vidt muligt, at hunde æder mus og andre gnavere, der kan være såkaldte mellemværter.

4. Undgå kontakt med byræve – og lad være med at fodre dem.

5. Hunde, der færdes frit i naturen (herunder jagthunde) eller har en særlig forkærlighed for at æde smågnavere bør undersøges for bændelorm eller ormebehandles regelmæssigt. Dette gælder især for de områder, hvor vi har fundet en relativt høj forekomst af dværgbændelorm dvs. i Syd- og Sønderjylland.

6. Få altid din hund undersøgt/behandlet for bændelorm efter rejser til områder, hvor rævens dværgbændelorm er hyppigt forekommende fx Mellem- og Østeuropa.

7. Overdæk børnenes sandkasse så forurening med afføring fra ræve og kæledyr forhindres.

8. Afføring fra hunde bør opsamles og destrueres. Undgå at afføringen ender i komposten!

9. Vask bær, urter, nedfalden frugt og svampe, inden du spiser dem. Rådet gælder også grøntsager, der har været i kontakt med jord.

10. Varmebehandling af fødevarer ved temperaturer over 60 grader forhindrer smitte.

11. Vask hænder når du har lavet havearbejde – smitten kan overføres med jord.Fortsat lav risiko
- Hvis man følger ovenstående forholdsregler, så vil risikoen for smitte være forholdsvis lav selv i områder med høj forekomst af dværgbændelorm blandt vilde ræve. I Mellemeuropa, hvor dværgbændelormen har været kendt i årevis, smittes omkring 1 person per 100.000 indbyggere årligt, siger Heidi Enemark.

Hun understreger samtidig, at bændelormen ikke kan gå fra menneske til menneske.

Kronisk infektion
Hvis man skulle være så uheldig at blive inficeret med bændelormen, er der ifølge seniorforskeren ikke meget at gøre.

- Problemet med dværgbændelormen er, at der er tale om en kronisk infektion hos mennesker – og man kommer således ikke af med parasitten, når man først har fået den. Infektionen udvikler sig langsomt over flere år, typisk 5-10 år. Hvis den opdages i tide, kan man holde den i skak vha. livslang behandling med ormemidler. Hvis den opdages for sent, vil den kunne spredes til andre organer fx lungerne eller hjernen, og ubehandlet vil forløbet som regel være fatalt.

Symptomer på infektion med rævens dværgbændelorm er smerter fra maveregionen, træthed, gulsot, vægttab og feber.