De seneste uger er 152 arabiske sølvmønter fra Vikingetiden gravet frem på Bornholm. Arkæologer mener, at mønterne blev lagt i jorden omkring år 854.

152 arabiske sølvmønter, der siden Vikingetiden har været gemt i den bornholmske muld, er nu gravet frem.

Amatørarkæolog Klaus Thorsen fandt de første mønter i begyndelsen af september, da han gik rundt med sin metaldetektor på en mark ved Skovsholm i Ibsker. Han kontaktede Bornholms Museum, der gravede videre.

- At vi har så tidlige arabiske mønter i Skandinavien er usædvanligt, siger museumsinspektør Finn Ole Nielsen til P4 Bornholm.

Mønterne er lagt i jorden omkring år 854, og skatten er det største samlede fund af arabiske mønter fra 800-tallet i Danmark.

Arkæologerne har fundet frem til, at mønterne har været gemt i et hus på en boplads. Skatten er pløjet i stykker, men hovedparten af mønterne er fundet inden for et begrænset område.

- Det har været en måde at opbevare sine rigdomme på. Vi ser ofte, at mønter er gravet ned under gulvet i et hus – en slags privat bankboks, siger Finn Ole Nielsen til P4 Bornholm.

De fleste af mønterne er klippet i stykker, og kun 20 er hele. Det skyldes, at vikingerne brugte dem som betalingsmiddel efter sølvets vægt og derfor klippede dem i stykker for at få det hele til at passe.

Mønterne vejer i gennemsnit tre gram og er meget tynde. Skatten repræsenterede en anseelig formue i Vikingetiden.

Mønterne er endt på Bornholm som led i vikingernes handel med Østeuropa og vidner om, at øen i Østersøen spillede en central rolle. Skatten kan opleves på Bornholms Museum til og med efterårsferien.