Regeringen har sammen med forligskredsen besluttet, at Bornholm skal have en erstatningsfærge. Det er essentielt for øens udvikling og vækst, mener transportministeren.

Hvis vejret er dårligt, eller en færge går i stykker, så har bornholmerne og deres gæster nu garanti for at kunne komme til og fra øen.

Regeringen har sammen med Venstre, de Konservative, Dansk Folkeparti og SF indgået en aftale, der årligt sikrer 30 millioner kroner til en erstatningsfærge på ruterne Rønne-Ystad og Rønne-Køge.

»Jeg vil gerne sende en stor ros til bornholmerne for at have været konstruktive og dybt engagerede i det forløb, vi har været igennem,« siger transportminister Magnus Heunicke (S) i en skriftlig kommentar.

»De har peget på, at en erstatningsfærge har afgørende betydning for en driftsikker færgebetjening af Bornholm og dermed også øens udvikling, og i dag har vi i forligskredsen endegyldigt sikret erstatningsfærgens fremtid,« siger han.

Med aftalen om at sikre erstatningsfærgen følger også en forøgelse af statens bidrag til den fremtidige færgeoperatør på 30 millioner kroner om året. Det kommer oveni det årlige tilskud på 279 millioner kroner, som blev aftalt med forligskredsen tilbage i december 2014, hvor rammerne for den fremtidige færgebetjening af Bornholm blev lagt fast.

»I de forhandlinger, vi har haft om den fremtidige færgebetjening af Bornholm, har det i en svær økonomisk situation været topprioritet at sikre de nødvendige rammer for vækst og udvikling på øen,« siger Magnus Heunicke.

Parterne skal inden længe mødes igen for at tale om midler til lavere billetpriser. Der er indledt forhandlinger i Økonomi- og Indenrigsministeriet om udmøntning af 133 millioner kroner årligt til lavere færgebilletpriser til gavn for de danske ø-samfund. De forhandlinger vil afklare, hvor stor en andel Bornholm får.

Bornholm har allerede i dag en erstatningsfærge, men den sejler i sommerhalvåret på ruten Rønne-Sassnitz.