Tre bank-krak-ramte borgmestre retter skarp kritik af Finanstilsynets tidligere direktør. Samtidig undrer de sig over hans nuværende job.

I 12 år skulle Henrik Bjerre-Nielsen føre tilsyn med bankerne og sørge for, at de opførte sig ordentligt. Så krakkede de og milliarder gik tabt. Manden der skulle være vagthund fik nyt job. I dag skal han retsforfølge de bankfolk, der kørte banker i sænk under hans tilsyn.

Dét vækker undren hos flere bank-krak-ramte borgmestre.

- Det er lidt underligt. Ikke fordi jeg skal mistænke folk for noget, men det er da en mærkelig sammenblanding, siger Mogens Gade (V), borgmester i Jammerbugt Kommune, der dækker Fjerritslev, hvor den krakkede ebh bank a/s havde hjemme.

- Jeg går ud fra, at når man har valgt ham, så er det fordi han har indsigten til det. Men det virker pudsigt, siger Roskilde Kommunes borgmester, Joy Mogensen (S).

Henrik Bjerre-Nielsen var direktør i Finanstilsynet fra 1996 til 2008, hvor han blev direktør i Finansiel Stabilitet, der overtager resterne af de krakkede banker. Efter 12 år som samfundets vagthund over for bankerne, anlægger han nu erstatningssager mod de tidligere bankledelser.

Det raser den tidligere bestyrelsesformand i den krakkede ebh bank a/s, Egon Korsbæk, over. Han kalder Henrik Bjerre-Nielsen for inhabil, når han i dag skal anlægge sager mod de samme mennesker, som han i sin tid ikke greb ind over for.

- Det kan bare ikke være rigtigt sådan noget. Det støder i hvert fald min moral, siger Egon Korsbæk, der har et erstatningskrav på 700 mio.kr. hængende over sit hovede.

Skal du rydde op efter dig selv?

- Man kan sige det sådan, at jeg gerne ville have et andet job efter Finanstilsynet. Så fik jeg det her, da man ved hvad mine kompetencer er. Fordi nogle synes, at det ser pudsigt ud, behøver det jo ikke at være det, siger Henrik Bjerre-Nielsen.

Finanstilsynet burde have grebet ind langt tidligere, så de lokale bankbosser ikke havde kørt bankerne i sænk, lyder borgmester-kritikken, efter de har set konsekvenserne af bankernes nedtur: Lokale virksomheder er lukket, private har mistet formuer og foreningslivet har mistet en sponsor og bidragsyder.

- Hvis Finanstilsynet havde udført arbejdet på ordentlig vis, så var vi aldrig kommet herud, siger Arne Boelt (S), borgmester i Hjørring Kommune, der husede den nu krakkede Løkken Sparekasse.

I Roskilde undrer borgmesteren sig over, at der ikke var nogle, der så skriften på vægen i tide - hverken i banken eller hos Finanstilsynet.

- Jeg forstår simpelthen ikke, at man kan være inde og granske så kort tid inden en bank kan krakke uden, at der ikke har været nogle alarmklokker, der har ringet nogen steder. Det krænker folks retsbevidsthed, at vi som samfund ikke har kunne løfte den tilsynsopgave og råbe vagt i gevær, siger Joy Mogensen.

Igen afviser Henrik Bjerre-Nielsen kritikken, men erkender dog småfejl:

- Der er blevet begået fejl, men de fejl var ikke af sådan en betydning, at for eksempel Roskilde Bank gik ned. Der er blevet gennemført en større advokatundersøgelse af Finanstilsynets rolle i forbindelse med Roskilde Bank. Den førte til noget kritik af tilsynet som institution og nogle medarbejdere, men der var ikke grundlag for at gå videre med sagen, siger Henrik Bjerre-Nielsen.

Borgmestrene understreger, at hovedansvaret for ulykkerne ligger hos de bankfolk, der inden krakkene havde satset for meget.