Fem ud af de seks danskere, som ifølge Udenrigsministeriets Borgerservice har befundet sig i Libyen, har fulgt opfordringen om at forlade det uroplagede nordafrikanske land.

Det danske udenrigsministerium har mandag eftermiddag opfordret alle danskere til at forlade Libyen, ligesom rejser til alle områder i det uroplagede land frarådes.

Udenrigsministeriets Borgerservice oplyser til Berlingske Nyhedsbureau, at alle danske statsborgere har fulgt opfordringen undtagen én enkelt person, som man stadig arbejder på at få ud af det nordafrikanske land.

»Jeg vil understrege, at der kan opholde sig danskere i Libyen, som vi ikke kender til, men vi har kun kendskab til én enkelt dansker, som stadig opholder sig i landet. Han stod ikke på den såkaldte danskerliste, men vi har kontakt til ham, og planen er, at han rejser ud af Libyen inden længe, og så går vi ikke ud fra, der befinder sig flere danske statsborgere i Libyen,« siger centerchef ved Udenrigsministeriets Borgerservice Ole Egberg Mikkelsen og fortæller, at i alt fem danskere har fulgt ministeriets opfordring:

»Vi har været i kontakt med fem danskere, der havde skrevet sig på danskerlisten, og de har alle forladt landet,« siger han.

Skærpelsen af rejsevejledningen sker på grund af de øgede kamphandlinger i Libyen, hvor rivaliserende militser har kæmpet om magten, siden diktatoren Muammar Gaddafi blev væltet ved et oprør i 2011. Over de seneste uger er kampene intensiveret voldsomt.

Frankrig, Storbritannien, Tyskland, Holland, Spanien, Belgien og USA har også bedt deres statsborgere om at komme ud af Libyen hurtigst muligt, og Ole Egberg Mikkelsen oplyser, at den danske beslutning er truffet i samarbejde med nogle af de lande, der har ambassader i Libyen.

»Vi har desværre set tidligere, at denne form for kamphandlinger kan gå ud over udlændinge, og det er hovedårsagen til opfordringen,« siger han.

»Der har været en tydelig optrapningen af uro i landet over de seneste dage. Der har blandt andet været kamphandlinger i området ved lufthavnen i Tripoli, ligesom flere andre områder i Tripoli og Benghazi er uroplagede. Så det er en samlet vurdering, der også er lavet i tæt samarbejde med øvrige EU-lande, der har truffet den samme beslutning,« tilføjer Ole Egberg Mikkelsen.