Lærere og politikere kræver et opgør med den karakterbonus, der belønner unge for hurtigt at læse videre.

København. Det pumper adgangskvotienterne kunstigt op, når studenter får en karakterbonus for at læse hurtigt videre efter gymnasiet. Ordningen er uhensigtsmæssig og bør afskaffes.

Sådan lyder det fra flere partier og aktører på uddannelsesområdet ifølge Berlingske.

- Den skaber et skævt incitament, fordi den er med til at skabe en forståelse af, at gode studerende er hurtige studerende, og vi lægger et unødigt pres på de unge, siger SF's uddannelsesordfører, Jacob Mark, til Berlingske.

Han påpeger over for Ritzau, at der er et lavere frafald blandt unge, der bruger sabbatår på at rejse og arbejde. Det behøver derfor ikke være en økonomisk fordel for samfundet at få de unge hurtigt i gang efter gymnasiet.

- Uddannelsesinstitutionerne sparer penge, når de mere modne studerende bliver på uddannelserne, siger Jacob Mark.

Natten mellem fredag og lørdag får titusindvis af unge svar på, om de er kommet ind på deres drømmeuddannelse. Størstedelen af dem har søgt ind på en videregående uddannelse, senest to år efter at de afsluttede gymnasiet.

Takket være den såkaldte kvikbonus har de kunnet gange deres gennemsnit med 1,08.

I 2014 var der for første gang uddannelser, der krævede et gennemsnit på 12 eller mere for at blive optaget. Dermed brød adgangskvotienterne karakterskalaen.

De høje karakterkrav fik sidste år daværende uddannelsesminister, Sofie Carsten Nielsen (R), til at foreslå en afskaffelse af bonussen. Og det ønsker hendes parti stadig.

Alternativet og Enhedslisten bakker op om at droppe belønningen til de hurtige. Dansk Folkeparti vil gerne overveje, om kvikbonussen skal afskaffes. Socialdemokraterne er klar til at diskutere det, men mener ikke, at belønningen skal ud af systemet.

Endelig vil Liberal Alliance ifølge Berlingske give hvert enkelt universitet frihed til selv at bestemme, hvordan de vil optage nye studerende.

Gymnasielærerne mener, at bonusordningen lægger "et alvorligt pres på eleverne".

- I virkeligheden bør det handle om, at de skal begynde på de rigtige uddannelser, og det skal de gøre, når de er klar til det, siger formand for Gymnasieskolernes Lærerforening Annette Nordstrøm Hansen til Berlingske.

Selv om flere kræver ordningen afskaffet, fastholder uddannelsesminister Ulla Tørnæs (V) over for Berlingske, at bonussen er nødvendig.

/ritzau/