Der var massevis af klapsalver og hårde ord rettet mod regering og kommuner, da lærernes førstemand tirsdag holdt peptalk på stormøde.

Gang på gang blev Anders Bondo Christensen afbrudt af de cirka 2.200 tillidsfolk, der iført t-shirts og badges med slagord rejste sig og klappede, når han havde sat et nyt stød ind. Lærernes formand var tirsdag på hjemmebane i Odense Congress Center, hvor Danmarks Lærerforening (DLF) inviterede til stormøde efter sidste uges forhandlingssammenbrud og lockoutvarsel fra Kommunernes Landsforening (KL).

»Jeg kan bruge opbakningen i de videre forhandlinger. Der er mange, der har sagt: Har du opbakning til det, du går og laver. Det kan jeg garantere 100 procent, at jeg har,« sagde Anders Bondo Christensen til Berlingske Nyhedsbureau efter sin tale.

Mens »radiotavsheden« sænkede sig over de stridende parter efter mandagens forhandlinger i Forligsinstitutionen, var det en angrebsivrig Anders Bondo Christensen, der tirsdag eftermiddag gik på talerstolen i Odense og kritiserede regeringen og KL i skarpe vendinger.

»Vi giver ikke meget for, at Helle Thorning-Schmidt (S) giver os et kærligt klap på kinden ved at sige, at lærerne er dygtige, når man samtidig totalt nedgør det arbejde, vi udfører,« sagde han.

Anders Bondo Christensen påpegede, at lærerne, som der ifølge DLF er blevet ti procent færre af i folkeskolen i de seneste år, årligt skal undervise to millioner ekstra lektioner og levere seks millioner aktivitetstimer, hvis regeringens folkeskolereform gennemføres.

»Folkeskolen har leveret enorme besparelser. Jeg tror ikke, at der er andre offentlige institutioner, der har leveret så store besparelser,« sagde han.

Netop folkeskolereformen øger presset på lærerne, mener Anders Bondo Christensen:

»Man kobler en stor politisk reform sammen med en overenskomst. Det er et kæmpe pres - et pres, vi aldrig nogensinde før har oplevet. Vi oplever, at der er en meget, meget tæt koordinering mellem Finansministeriet og KL. Vi synes, at dagsordenen er fastlåst og sat på forhånd,« siger han.

Det synspunkt nød fremme uden for kongressalen, hvor en del af lærerne nød forårsvejret i en pause.

»Jeg synes, at det hele ser meget planlagt ud. Det virker som om, at politikerne og KL har aftalt konflikten på forhånd,« sagde Vagn Halvorsen, lærer fra Odense.

Samme holdning har Annemarie Christensen, lærer fra Haderslev:

»Jeg synes, at der er mange indicier, der peger på, at konflikten er planlagt. De forskellige meldinger, blandt andet fra ministre, er kommet som perler på en snor,« mente hun.

I en Gallup-måling i tirsdagens udgave af Berlingske erklærer 64 procent af de adspurgte sig »enig« eller »overvejende enig« i, at det skal være skolelederne, der i samarbejde med den enkelte lærer bestemmer, hvordan læreren skal fordele sin arbejdstid.

Annemarie Christensen mener, at lærerne har et »kæmpe imageproblem«, og har haft det i mange år:

»Vi har tydeligvis et stort problem med at forklare, hvad vores job går ud på. Mange har den opfattelse, at lærerjobbet er det bedste halvtidsjob, man kan få. De kan ikke se, hvad vi laver,« forklarede hun.

DLF og KL fortsætter forhandlingerne i Forligsinstitutionen på mandag. Lykkes det ikke at lave en aftale om lærernes arbejdstid, kan landets skoler stå tomme fra 1. april.