Køen til at få en studiebolig inden studiestart i de store byer har aldrig været længere. Særligt grel er situationen i København.

Man skulle tro, at det største slid var overstået for landets unge, så snart de har sikret sig en plads på drømmestudiet.

Men det er langt fra tilfældet, for det hårde arbejde begynder for alvor først, når boligjagten går ind. En jagt, der i år kan vise sig at blive ret så uoverskuelig.

Boligmanglen blandt de tusindvis af nye studerende er nemlig så massiv nu, at rekordmange har udsigt til at stå uden tag over hovedet ved studiestart til september.

I Aarhus står 600 flere unge på venteliste til en studiebolig i forhold til sidste år, og i Aalborg står 736 uden tag over hovedet, skriver dr.dk.

Men mens begge de jyske universitetsbyer forventer at kunne overholde boliggarantien, melder de københavnske udbydere af studieboliger Kollegiernes Kontor og CIU for første gang nogensinde om alt udsolgt.

Daglig leder af CIU Rasmus Okholm-Hansen fortæller om flere henvendelser fra desperate unge, hvor boligmanglen er på vej til at få alvorlige konsekvenser:

»Vores oplevelse er, at der er rigtig mange, der er afhængige af at finde en bolig, de kan betale for, for overhovedet at kunne læse de uddannelser, de er kommet ind på. Og det er ikke nødvendigvis alle, der kan få det, som situationen ser ud lige nu,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Selv om det er svært at danne sig et overblik over, præcis hvor stor manglen er i København, vil CIU skyde på, at der mangler flere tusinde boliger, som de studerende har råd til at bo i på en SU.

»Selv hvis man kommer i lavsæsonen, hvor langt de fleste enten har fundet en bolig eller helt har opgivet og kan dokumentere, at man overnatter på hovedbanegården, samtidig med at man er fuldtidsstuderende, kan vi ikke tilbyde en bolig med det samme,« siger Rasmus Okholm-Hansen.

Han fortæller, at nogle unge måske kan få tilbudt et par måneders tag over hovedet i Københavns omegn - eksempelvis i Ballerup, Tingbjerg eller Hillerød.

Situationen har været meget presset i flere år, men ifølge Rasmus Okholm-Hansen er man gået alt for sent i gang med at opføre nye studieboliger, og nu er der simpelthen ikke boliger nok. Desuden er mange af de nye lejemål for dyre for de unge.

»Nogen vil sige ja til de dyre boliger men så blive nødt til at flytte ud, fordi de faktisk ikke har økonomien til det. Andre vil pendle fra Fyn eller Jylland, mens andre helt vil opgive studierne,« varsler Rasmus Okholm-Hansen.

Torsdag fik 65.298 ansøgere at vide, at de er blevet optaget på en af landets videregående uddannelser.