Mens optaget på de videregående uddannelser endnu en gang slår rekord, skal nye studerende uden bolig forvente endnu hårdere kamp om at få tag over hovedet. Socialdemokraterne foreslår at give udlejere en økonomisk gulerod, hvis de vil huse en af de boligsøgende studerende.

Tusinder af nye studerende jubler netop nu over, at de er optaget på deres drømmestudie, men for en del af dem kan glæden blive afløst af frustration i de kommende uger frem mod studiestart.

For mens de videregående uddannelser igen i år kan melde om rekordoptag - denne gang med 64.000 nye studerende - bliver kampen om boliger samtidig hårdere, skriver B.dk.

Hos Centralindstillingsudvalget (CIU), der administrerer 4.744 københavnske ungdoms- og studieboliger, oplever man endnu engang et rekordstort antal studerende, som står uden bolig. På CIUs ventelister er der på nuværende tidspunkt over 14.000 ansøgninger. Der er flere gengangere, som er skrevet op til flere forskellige boliger, og man kan derfor ikke konkludere, at 14.000 mangler en bolig. Men det er en »markant stigning i forhold til tidligere år«, forklarer afdelingsleder hos CIU Rasmus Okholm-Hansen.

»Antallet af studerende på ventelisterne har været markant stigende i forhold til sidste år, og vi oplever igen et stigende pres på et i forvejen presset boligmarked. Vi får en del henvendelser fra folk i desperate situationer,« siger Rasmus Okholm-Hansen til B.dk.

Fra på fredag 1. august kan unge boligsøgende studerende skrive sig på den såkaldte akutliste, hvor nye studerende, der kommer langvejs fra eller er uden bolig, kan komme foran i køen. Antallet af studerende på akutlisten forventes ligeledes at stige i takt med det øgede optag.

Ud over det store antal nye studerende presser en anden faktor også boligmarkedet, forklarer Rasmus Okholm-Hansen.

»Der er en tendens til, at de studerende bor længere tid i deres kollegie- og ungdomsboliger, som jo også gør, at der bliver færre ledige boliger,« siger han.

I Aarhus oplever man også problemet. Igen i år tilbyder Studenterhuset alternative og midlertidige løsninger til boligløse studerende. For 650 kroner kan studerende købe sig til en seng i skurvognene på de gamle godsbanearealer, et værelse i en delelejlighed i Gellerup eller et værelse med eget tekøkken og bad på Brandskolen. Desuden findes der en »sofa-ordning«, hvor beboere i Aarhus med en sofa eller luftmadras tilovers kan skrive sig op og tilbyde en soveplads til de boligløse.

Ifølge Allan Vesterlund, formand for Studenterrådet i Aarhus, er situationen endnu engang presset på boligmarkedet.

»I takt med at flere studerende søger ind på uddannelserne, skaber det et stigende pres på boligmarkedet. Igen i år må man forvente, at studerende flytter i campingvogne eller på sofaer. Det er fint med de midlertidige ordninger, men det løser ikke problemerne på lang sigt. Det største problemer er, at priserne på det private boligmarked ofte er alt for høje for de studerende,« siger Allan Vesterlund til B.dk.

Og man er da også opmærksom på problemet i landets største byer, hvor man af flere omgange har lovet nye studieboliger til fornuftige priser. Mest berømt er nok Ritt Bjerregaards løfte om 5.000 boliger til under 5.000 om måneden, da hun i sin tid var overborgmester i København, mens man i Aarhus vil opføre 2.500 nye ungdomsboliger i perioden 2014 til 2016. Senest blev det i foråret vedtaget, at Københavns Kommune vil bruge en del af kommunens overskud på at opføre 485 nye ungdomsboliger.

Men problemet udspiller sig her og nu.

I det lys fremlægger Socialdemokraternes by- og boligordfører, Jan Johansen (S), derfor også en alternativ løsning. Han foreslår, at en del af problemet kan afhjælpes ved at give en økonomisk gulerod til private boligudlejere, som har et hus eller en lejlighed, hvor der er plads til en ekstra, og som vil leje et værelse ud til en studerende i bolignød.

»Jeg er sikker på, at der er mange ledige kvadratmeter i de store byer, hvor to voksne bor alene, fordi børnene er flyttet hjemmefra. Derfor kunne det være en idé at give dem, der havde den ledige plads, en økonomisk gulerod, så de ville leje et værelse til en studerende. Det kunne for eksempel være i form af en udbetaling eller et fradrag i skatten,« siger Jan Johansen til DR Nyheder.

Han vil nu fremlægge tankerne, som skal munde ud i et konkret forslag, til by-, bolig- og landdistriktsminister Carsten Hansen (S).

»Det er et voksende problem for de unge at få en bolig, blandt andet fordi vores politik gør, at der kommer flere studerende. Jeg tror, at forslaget ville gøre, at en del flere af de studerende vil kunne få en bolig,« siger Jan Johansen til DR Nyheder.