De uskrevne regler i Danmark kan være svære at regne ud for udlændinge med en helt anden kulturel baggrund. En ny bog skærer ud i pap, hvad man må og ikke må inden for dansk seksualmoral.

Bogen ’Det er min krop! Hold nallerne væk’ er udkommet i dag mandag, og ifølge forfatteren kan den kun komme for sent ud. Det er nemlig højaktuelt, at der er noget litteratur, der kan hjælpe de mange nyankomne asylansøgere med at lære, hvordan man skal behandle kvinder i Danmark.

»Med den store indvandring og alt det vi hører om flygtninge, der begår overgreb i det offentlige rum på kvinder herhjemme og andre steder i Europa, er det åbenlyst, at vi har et problem med forskellige opfattelser af seksualmoral,« siger forfatteren Kirsten Ahlburg og henviser blandt andet til nytårsaften i Køln, hvor omkring 1000 mænd, som primært var af afrikansk eller arabisk udseende, begik masse-sexovergreb på kvinder, der gik ved banegården.

Et flertal i Folketinget, som består af Socialdemokraterne, De Radikale, Dansk Folkeparti og De Konservative, mener, at alle asylansøgere og familiesammenførte skal undervises i dansk seksualmoral. Og det er netop dem, bogen er tiltænkt. Målet er, at den skal ud til undervisningen i asylcentrene for på let forståeligt dansk at beskrive, hvordan man skal gebærde sig, når man går på gaden og andre offentlige rum.

I et afsnit om kvinder og tøj, står der for eksempel:

’Uanset hvad tøj de danske kvinder har på, skal man vise dem respekt. Man har ikke ret til at røre ved dem. Man må ikke gå for tæt på dem. Man må ikke invitere til sex eller stirre længe på dem. Det er uhøfligt,’ skriver Kirsten Ahlburg, der tidligere har arbejdet 17 år som indvandrerlærer på flere sprogskoler, i sin bog.

Uddrag fra bogen 'Det er min krop! Hold nallerne væk.'
Uddrag fra bogen 'Det er min krop! Hold nallerne væk.'
Vis mere

Hun forklarer, at det lette og simple sprog skyldes, at bogen er tiltænkt udlændinge, der lige er kommet til landet og derfor først er ved at lære dansk. Men hun mener også, at det er vigtigt at simplificere tingene så meget som muligt, så der ikke er tvivl om, hvad der er okay, og hvad der ikke er okay. På den måde skal en lærer på et asylcenter eller en sprogskole ikke bruge alt for mange kræfter på at forklare meningen.

»Det er vigtigt, fordi der ikke bare tale om få tilfælde, hvor udlændinge overskrider uskrevne regler. Det handler om to helt forskellige kulturer, som mødes. I den arabiske kultur er man vant til, at kvinderne er dækket til. Man er ikke vant til at se korte kjoler og slet ikke bikinier i svømmehallen. Når de ser det, sker der en misforståelse, hvor de tror, kvinderne er til fri afbenyttelse,« forklarer Kirsten Ahlburg og fortsætter:

»I Danmark har vi mange uskrevne trin, man går igennem. Først smiler man og siger hej, så smalltalker man og så videre. Alle de trin springer arabiske mænd over ved for eksempel at gå hen og røre ved en kvindes blonde hår på åben gade.«

Bogen, der er på 56 sider, er bygget op omkring en række cases fra danske medier samt enkelte fra forfatterens eget liv. I bogen skal man for eksempel læse følgende case og diskutere den:

’En 32-årig kvinde fortæller:

Jeg var i svømmehal i sidste uge. Jeg har svømmet der i snart 15 år. Der har aldrig været problemer. Men nu tør jeg ikke komme der mere. En mand svømmede hen til mig. Han tog fat i mig bagfra. Så pressede han sig ind mod min bagdel. Jeg kunne mærke, han var stiv. Jeg råbte højt ”Hold nallerne væk!”’

Kirsten Ahlburg, forfatteren bag bogen 'Det er min krop! Hold nallerne væk.'
Kirsten Ahlburg, forfatteren bag bogen 'Det er min krop! Hold nallerne væk.'
Vis mere

Kirsten Ahlburg har i sin tid som indvandrerlærer flere gange selv oplevet på egen krop, hvad den kulturelle forskel betyder. For eksempel tog en elev hende pludselig på brysterne, da hun ville pege på noget i hans bog. Da hun blev gal, grinede han bare.

»Han havde ingen forståelse af, at han faktisk havde overskredet en grænse, for jeg var jo bare en kvinde,« fortæller Kirsten Ahlburg om episoden.

Hun mener, at udfordringen ligger i, at det er svært at fralære sig den kultur, man er vokset op med. Derfor opfordrer hun også til, at man sætter sig ind i, hvad udlændinge tænker, når de pludselig kommer til et helt fremmed land, hvor alle kvinder er frie.

»Jeg kan godt forstå driften, når man som ung mand pludselig ser alle disse kvinder, der ikke er tildækkede, og man måske ikke har haft sex i flere måneder, fordi man er flygtet. Det gør bare ikke, at man så har lov,« siger forfatteren.

Vi ser også danske mænd begå overgreb på kvinder. Hvordan adskiller det sig fra de overgreb, arabiske mænd begår?

»Forskellen er, at danske mænd godt kender de uskrevne regler. De ved godt, at det er forkert. Og så skriver jeg ikke så meget om dem, der begår voldtægt. Bogen beskriver ikke voldsomme overgreb, men hverdagen på gaden, stranden eller diskoteket. Det handler om de uskrevne regler i det fælles rum,« svarer Kirsten Ahlburg.

Tror du ikke, at nogle mænd af anden etnisk baggrund gemmer sig bag undskyldningen om, at de ikke kender de uskrevne regler. At de godt ved, hvad de ikke må, men alligevel gør det?

»Jeg tror, der findes begge dele. Der er dem, der ikke forstår reglerne, fordi de kommer fra en anden kultur. Dem, der for eksempel begår voldtægter, ved udmærket godt, de ikke må. Når de er så stor en gruppe som i Køln, så slipper de hæmningerne, og de ved godt, de ikke må. Som jeg skriver til sidst i bogen: Jeg kan ikke bestemme, hvordan de opfører sig, men nu ved de, hvad reglerne er her. Og vil de vise respekt for vores land, så har de her noget at holde sig til,« siger Kirsten Ahlburg.

Uddrag fra bogen 'Det er min krop! Hold nallerne væk!'
Uddrag fra bogen 'Det er min krop! Hold nallerne væk!'
Vis mere

Bogen 'Det er min krop! Hold nallerne væk' er udkommet mandag. Forlaget bag planlægger at sende et eksemplar ud til 95 asylcentre samt sprogskoler rundt omkring i landet.