Børn skal ikke tolke for deres forældre hos praktiserende læger, anbefaler Institut for Menneskerettigheder. Også Red Barnet vil have afskaffet børnetolkning.

Hver femte praktiserende læge oplyser ifølge en rapport fra Institut for Menneskerettigheder, at de bruger børnene som oversættere, når forældre med indvandrerbaggrund og et tolkebehov kommer til konsultation. Det skriver Politiken.

Institut for Menneskerettigheder afleverer nu rapporten til regeringen med en anbefaling om, at det bør stå i loven, at børn kun må bruges som tolke i akutte eller livstruende situationer.

»Brugen af børn som tolke kan have alvorlige konsekvenser for det enkelte barn og skade forholdet til forældrene,« siger rapportens forfatter, specialkonsulent Line Vikkelsø Slot, til avisen.

Hos Red Barnet er man bekymret over lægernes brug af børn som tolke, og organisationen støtter derfor et egentligt forbud.

Mens 20 procent af de adspurgte læger i rapporten svarer, at de ofte eller af og til bruger børn under 15 år som tolke, så svarer 48 procent, at de bruger voksne pårørende.

Patienter har imidlertid et retskrav på vederlagsfri tolkebistand, når lægen finder det nødvendigt, og Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn kun undtagelsesvist bruges som tolke.

Formand for Praktiserende Lægers Organisation Bruno Meldgaard Jensen er enig i, at børn ikke skal agere tolke, men han mener ikke, at mere lovgivning vil løse problemet.

Rapporten anbefaler desuden, at regeringen etablerer en ordning, så tolke certificeres efter uddannelse eller på baggrund af en prøve, da mange læger melder om problemer med de professionelle tolke.

Det har ikke været muligt for Politiken at få en kommentar fra sundhedsminister Nick Hækkerup (S).