'Ingen adgang for mandlige pædagoger, når der skal skiftes tøj, ble eller hjælpe til med et toiletbesøg.'

Sådanne særregler for mandlige ansatte i institutioner er 'direkte forskelsbehandling på grund af køn'. Det er konklusionen på en sag, som Ligebehandlingsnævnet har afgjort.

Sagen omhandler en børnehave, der fra 2011 til juni 2016 havde retningslinjer om, at det udelukkende var kvindelige ansatte, der måtte assistere børnene med toiletbesøg, bleskift og tøjskift. Det fik i juni 2016 Institut for Menneskerettigheder til at sende sagen ind til Ligebehandlingsnævnet, og det er altså det nævn, der nu har konkluderet, at særreglerne ikke er tilladt. En afgørelse, som instituttet er yderst tilfredse med:

»Vi er utroligt glade for at se, at Ligebehandlingsnævnet har givet os fuldstændigt ret og slået fast, at det er diskrimination, når man laver sådan nogle særregler for mandlige pædagoger. Det er slået fast, at det er forbudt, og nu skal daginstitutionerne stoppe med det,« siger Maria Ventegodt Liisberg, der er ligebehandlingschef i Institut for Menneskerettigheder.

Den pågældende børnehave står ikke nævnt med navn i afgørelsen, men BT kunne i juni 2016 fortælle, at den københavnske daginstitution Børnehaven Sanna var blevet anmeldt for de samme særregler, som børnehaven i denne afgørelse praktiserede.

Maria Ventegodt Liisberg understreger i øvrigt, at Institut for Menneskerettigheder gennem organisationen BUPL har fået oplyst, at sådanne særregler er et generelt problem i Danmark, og at det ikke kun er i den pågældende børnehave, at man har disse retningslinjer. Maria Ventegodt Liisberg mener i stedet, at man bør lave andre særregler, der kan forhindre overgreb og lignende:

»Der kan jo være en risiko for pædofili, men man skal bare lade være med at lave kønsspecifikke regler, når man prøver at forhindre det. Så må man i stedet beslutte, at der eksempelvis skal være to pædagoger til stede, når barnet bliver skiftet. Man er nødt til at finde nogle procedurer, der ikke mistænkeliggør mænd,« siger Maria Ventegodt Liisberg.

I Ligebehandlingsnævnets afgørelse lægges der blandt andet vægt på de mandlige pædagogers forringelse af jobmuligheder med sådanne retningslinjer:

»Indklagedes retningslinjer havde konsekvenser for mandlige ansattes mulighed for at udføre deres arbejde på lige vilkår med kvindelige kollegaer. Retningslinjerne kunne efter deres karakter og indhold have betydning blandt andet for mandlige pædagogers mulighed for at opnå beskæftigelse i daginstitutionen.

På dette grundlag er der udøvet direkte forskelsbehandling på grund af køn, idet de mandlige ansatte blev behandlet ringere end deres kvindelige kolleger,« står der i afgørelsen.

BT har uden held forsøgt at skaffe en kommentar fra Børnehaven Sanna.