Antallet af børn, som lever i fattigdom i mere end fem år, blev fordoblet fra 2006 til 2011. »Rystende«, mener Børns Vilkår, mens socialministeren forventer, at afskaffelsen af fattigdomsydelser vil vende udviklingen.

Næsten hvert 12. barn i København kunne i 2011 karakteriseres som fattig ifølge den fattigdomsgrænse, der blev indført i Danmark i 2013. Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, AE.

I analysen har AE gennemgået udviklingen i antallet af børn, som har været fattige i mere end fem år, fra 2006 til 2011. I faktiske tal er antallet på landsplan steget fra 2.191 børn i 2006 til 4.913 i 2011.

Senioranalytiker i AE Sune Enevoldsen Sabiers står bag analysen, og han mener, at der er tale om en dobbelt udfordring:

»Dels er antallet af fattige børn vokset, dels er den gruppe, der er ramt af fattigdom i meget lang tid, øget. Der er tale om nogle særlige forhold i de familier, hvor de fattige børn lever. For hvis man er en børnefamilie på kontanthjælp, skulle man som udgangspunkt slet ikke kunne komme ned under fattigdomsgrænsen. Det sørger de offentlige ydelser normalt for,« siger han til Jyllands-Posten.

Direktør i organisationen Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl, er rystet over analysens resultater:

»Jeg var godt klar over, at finanskrisen har skabt flere fattige. Men det er rystende at se, hvor meget dette fattigdomsfænomen karakteriserer børn i de store byer, ikke mindst i København. I den offentlige debat får man tit indtrykket af, at fattigdom er noget, der trives i udkantsdanmark, men så viser den sig lige på dørtærsklen af, hvor den største rigdom i samfundet ellers findes, i landets hovedstad,« siger Rasmus Kjeldahl.

Social- og integrationsminister Annette Vilhelmsen (SF) forventer, at afskaffelsen af fattigdomsydelserne vil kunne aflæses, når opgørelsen for 2012 kommer, så antallet af fattige børn falder.

»Analysen sender et vigtigt signal til os om, at vi skal holde nøje øje med udviklingen, for det er et meget alvorligt problem, at der er fattige børn i Danmark. I den seneste finanslovsaftale har vi da også afsat penge til tidlig hjælp til børn og unge i udsatte familier. Blandt andet med støtte til fritidsaktiviteter og til styrkelse af forældrekompetencer. Vi må gøre alt for, at børnene ikke falder ned i et sort hul,« siger hun.

Kigger man på børn, som registreres som fattige i en kortere periode, er antallet også steget. For børn, der registreredes som fattige i et enkelt år, steg antallet fra 2006 til 2011 fra 24.609 til 29.190 børn. Fattigdomsgrænsen, som blev indført i Danmark i 2013, er for en enlig person på 103.200 kroner om året efter skat. For en familie på fire personer er den på 237.000 kroner, mens studerende ikke er omfattet af beregningen.