En skudt, en kvalt, en brændt og to knivstukket. Fra den 12. til den 16. september flød blodet i høj grad i Danmark.

I årets første otte måneder havde antallet af drab ellers ligget meget lavt med kun 16 mord, men den blodige uge 37 løftede med et tragisk snuptag tallet til 21 og inden måneden var omme, kom flere til.

- Man kan ikke rigtig sige noget klogt om drabsstatistikker. De går hele tiden op og ned. Sidste år var der 44 mord - det er det laveste, jeg nogensinde har oplevet, siger Bent Isager-Nielsen, politiinspektør ved Københavns Vestegns Politi og tidligere chef for Rejseholdet.

- Det kan være, at der går 10 uger, før der sker et nyt mord, lyder det.

Tragisk tilfældighed

At lige netop uge 37 blev lidt ekstra blodig, er der højst sandsynligt ingen sammenhæng i, men det er snarere en tragisk tilfældighed, fortæller Bent Isager-Nielsen.

Når det kommer til mord efterforsker man ved hjælp af ’De syv motiver’. Et mords motiv kan enten være jalousi, begær, spænding, udstødelse, profit, ære/skam eller hævn.

- De motiver, som vi oftest ser blandt drab i Danmark, er jalousi, hævn, begær eller ære og skam, siger Bent Isager-Nielsen.

12. september 2012:

 


Den 48-årige pakistanske kioskejer Mohammad Shakil blev skudt lige ved tindingen og faldt død om på fortovet kort efter at være gået fra sin kiosk på Enghavevej på Vesterbro i København. En yngre mand, som vidner beskriver som ’meget mørk i huden’ blev set snakke med den 48-årige kioskejer, for kort efter at indhente ham og affyre pistolen, inden han stak af med en medgerningsmand. Københavns Politi har efterlyst vidner, der har set de to mænd nær Enghavevej, hvor de efter drabet forsvandt kl. ca. 00.30 i løb ad Matthæusgade mod Haderslevgade. Trods talrige afhøringer af folk i området og tilfældige trafikanter har drabsefterforskerne i Københavns Politi endnu ikke kunnet anholde gerningsmændene til den koldblodige nedskydning. Efterforskerne skæver naturligvis til, om hans død kan skyldes et ønske om hævn, efter at han i august sidste år selv i en periode sad varetægtsfængslet i forbindelse med drabet på Tamur Asghar foran moskeen på Amerikavej på Vesterbro.



13. september 2012:

 


Den 35-årige Lisa Maria Skjærbæk blev fundet dræbt og halvt begravet af en politipatrulje i baghaven til det misbrugscenter i Gentofte, som hun boede på. Formentlig er hun blevet kvalt, ligesom nogle af hendes fingre var blevet klippet af. Muligvis for at få fat på en kostbar guldring. Med den hurtige anholdelse og efterfølgende varetægtsfængsling af de to mænd på hhv. 28 og 41 år, der også havde deres gang på herberget i Gentofte, mener politiet at være på meget sikker grund i forhold til opklaring af drabet. Begge mænd nægter sig skyldige i sigtelsen om at have begået drabet i forening. Selv om Nordsjællands Politi stadig mangler resultatet af nogle retsmedicinske undersøgelser, der blandt andet skal fastslå den præcise dødsårsag, føler efterforskerne sig overbevist om, at der ikke er ukendte medgerningsmænd på fri fod.



14. september 2012:

 


I et pludseligt flammehav døde den 26-årige Nilab Shahkor, en kvinde med afghansk baggrund, i en mordbrand i sit hjem i Gersagerparken i Greve. Den eksplosionsagtige brand var påsat med benzin eller lignende væske. En 29-årig pakistansk kvinde blev voldsomt forbrændt og reddede livet ved at springe ud fra et vindue på 3. sal. Den 29-årige kvinde sigtes for at have påsat mordbranden. Hun pådrog sig ved springet alvorlige skader på ben, fødder og underliv. Under politibevogtning ligger hun indlagt på hospitalet, hvor hun formelt er varetægtsfængslet, og har kun kunnet afhøres ganske overfladisk på grund af sine kvæstelser. Hun nægter sig skyldig i mordbranden, men erkender at have været i lejligheden, da der udbrød brand. Også hendes nevø på 18 år og en 16-årig dreng er fængslet i sagen. Motivet menes at være ulykkelig kærlighed til den dræbte kvindes mand.



15. september 2012:

 


På Café Louise på Nørrebro i København blev 38-årige William Quashie stukket ihjel efter et masseslagsmål på den farverige beværtning, der også tidligere har været ramme om ballade. Seks andre personer blev såret af enten knivstik eller slag med flaske. To mænd på 27 og 42 år blev meget hurtigt anholdt i sagen af Københavns Politi. Den 27-årige betragtes af politiet som hovedmanden, og han sigtes for manddrab. Han blev ved grundlovsforhøret dagen efter drabet varetægtsfængslet i 25 dage - heraf de første 11 i isolation. Det er normalt et tegn på, at dommeren finder politiets foreløbige materiale ret overbevisende. Den formodede medgerningsmand sigtes for vold og medvirken til drabet. Begge nægter sig skyldige.



16. september 2012:


 


I Hvide Sande blev Martin Jacobsen på 63 år under et skænderi i sit køkken med nabokvinden, som han havde et kæresteforhold til, dræbt af et knivstik i maven. Bagefter slår han kvinden bevidstløs, trækker selv kniven ud og ringer 112. Men hans liv står ikke til at redde, viser det sig kort efter. Den 54-årige kvinde har over for politiet erkendt, at hun stak køkkenkniven ind i maven på ham, så leveren blev ramt. Men hun nægter sig skyldig i sigtelsen for drab, idet hun mener, at der var tale om nødværge under skænderiet i køkkenet. Dommeren besluttede i grundlovsforhøret at varetægtsfængsle hende til foreløbig 5. oktober.



De fem drab på fem dage viste sig ikke at afslutte den blodige stribe af mord i slutningen af september. Siden er der kommet yderligere to til:

Drab 6:
Efter et knivstik i maven dør en 27-årig kvinde i Slagelse om natten 21. september. Drabet sker i hendes lejlighed i Frederiksgade. Hendes 28-årige samlever anholdes hurtigt, og er nu varetægtsfængslet i fire uger for knivdrabet.

Drab 7: På åben gade på Jydeholmen i Vanløse i København bliver 21-årige Jon Patorra i tirsdags stukket i ryggen med dødelig udgang. Politiets efterlyser kort efter tre navngivne unge mænd, der ender med at melde sig selv. En 15-årig løslades, mens hans to kammerater på 16 og 18 år fængsles.