KØB PLUS!

Blev lovet 105 lærepladser - fik to: Løgnersvin!

En gruppe unge byggeriarbejdere har torsdag valgt at demonstrere foran Københavns Rådhus med et stort rødt banner med teksten 'Løgnersvin!!'.

Det sker efter at det er kommet frem, at det omfattende byggeri kun har kastet sølle to lærlingepladser af sig på trods af en frivillig aftale om 75-105 pladser årligt, skriver Politiken.

Metroselskabets administrerende direktør, Henrik Plougmann, erkender, at det foreløbige antal lærepladser er utilfredsstillende, men han har tiltro til, at der er flere på vej.

- I efteråret 2012 begyndte man at lede efter nye løsninger, og en ny lærlingeordning afventer nu godkendelse i Ministeriet for Børn og Undervisning. Lærlingepladser er fortsat et vigtigt mål for Metroselskabet, siger Henrik Plougman Olsen til Berlingske Nyhedsbureau og tilføjer:

- Hvis det viser sig, at den (ordningen, red.) ikke virker efter hensigten, vil vi tage skridtet videre og undersøge mulighederne for at stille krav om praktikpladser i udbuddet af fremtidige metroarbejder, lover direktøren.

Med det 22,2 milliarder dyre byggeri af Metro Cityringen var der forventninger om flere hundrede praktikpladser. Men her to år efter det allerførste spadestik er der kun skabt sølle to lærlingepladser. Det på trods af, at byggeriet vil skabe 25.000 årsværk - altså årlige fuldtidsstillinger - i hele anlægsperioden.

Da kontrakterne blev underskrevet i sin tid var det uden såkaldte klausuler, der stillede krav til praktikplader - og en frivillig lærlingeaftale, der blev indgået i juni 2011 mellem byggeriet parter, har indtil videre været en fiasko.

For halvandet år siden indgik blandt andre Metroselskabet, hovedentreprenøren CMT, Dansk Byggeri og 3F nemlig en frivillig lærlingeaftale med en målsætning om, at 5 til 7 procent af de timelønsansatte på byggepladserne skulle være lærlinge. I forhold til antallet af direkte ansatte på byggeriet svarer det til 75-105 praktikpladser om året frem til 2018.

Men det blev altså kun til to. I alt. Og det var bestemt ikke meningen, medgiver Metroselskabet, som har undersøgt, hvorfor det ikke lykkedes.

- Det har vist sig, at de udenlandske underentreprenører ikke kender til de såkaldte struktørlærlinge, som vi har i Danmark, skriver kundedirektør Rebekka Nymark i en mail til Politiken og oplyser samtidig, at der nu arbejdes på at få statens godkendelse af en ordning, hvor hovedentreprenøren ansætter otte struktørlærlinge for derefter at udlåne dem til underentreprenørerne.

Alene i Region Hovedstaden stod der 1.123 unge og ventede på en praktikplads inden for byggeriet i slutningen af 2012.

Din kommentar

Kommentarer

Hvor mange

Skrevet af Susanne Meyer, Lørdag den 5. januar 2013, 23:19

Det er ikke kun i METROén hvor der ingen eller næsten ingen lærepladser er, hvis man ser på alle ministerierne og ander oflige arbejdspladser, hvor mange lærepladser er der, næsten ingen, og dem der er de bliver besat med hvem man nu kender og gerne vil have ind. Selv om der er mange der søger så føles det som om at de kun slå elevpladsen op for de de skal. Sådan en føgelse sidder man med. Min søn har søgt 107 elevpladser, og nå så han endlig har fådet at vide at pladsen er besat, er det som relegen med en der har tilknytning til stedet på den ene eller anden måde.

STOP Lærlingerne på farlige byggepladser nu

Skrevet af Carl Ove Holm, Torsdag den 3. januar 2013, 21:46

Jeg synes jo nok som sagkyndig, at man skal lige være klar over at en arbejdsplads som METRO'en er livsfarlig og en meget højrisiko plads at arbejde på. Lærlinger har så absolut ikke noget at gøre der. Nej som andre skriver- den danske model hvor man udd 25-30 elever på en gang, med skolepraktik er fremragende og fremtidens model. Mesterlærer og alt det der med at skylle pensler op i terpentin og hente øller til mester, det er gammeldaws og hører fortiden til. En faglærer kan udd, 150-200 per årgang. Hvis man deler hold op i dag og aftenhold. Og de unge bliver sgu lige så dygtige. Vi kan eksportere denne model til andre lande, og tjene styrtende med penge på det.

Eksporter ????

Skrevet af Susanne Meyer, Lørdag den 5. januar 2013, 23:36

Hvis unge elever ikke kan være på en arbejdsplads som Metro´en så er det en maget dålig ledet arbejdsplads. Hvis sikkerheder er på plads og de der arbejder der gad at lære de unge noget så ville de få en maget beder uddanlsen. En skole praktik dur ikke, de kommer alderig ud i de mange situationer der opstå ude i den virklige verden. Så hvad med at på en arbjedsplade som METROén tog sig selv i nakken og påtage sig det andsvar og andsætte nogle elever. Du unge vil meget gerne. Jeg har selv været i mesterlære og der lærte man noget.Et skoleforløb er slet ikke det samme, der lære ikke den virklige verden at kende.

Stor set ingen dansker ansat i bygning af meto

Skrevet af Tove Andersen, Torsdag den 3. januar 2013, 21:35

Hvor mange danske arbejder der virkelig for metro, hvad med at BT gik ind og undersøgt dette til bunds.

Tro at det ville komme som en chok, at der faktis ikke er dansk der arbejde for at bygge metro.

Man kan også sige at der har aldrig værre bygge så meget i København som nu, men der aldrig har værre så få dansk ansat til det.

Så København blive i dag bygget af polakker og tysker og stor set ingen dansker ansat i disse byggerier.

http://www.business.dk/oekonomi/storentreprenoer-byggeriet-maa-vaenne-si...

Ny regering og det er NU.

Skrevet af Kurt Andersen, Torsdag den 3. januar 2013, 20:39

Jeg har umådelig ondt af disse unge mennesker som IKKE kan få et job.
Men skylden har Helle Thorning. Hun ønsker at der skal flere indvandrer til Danmark. Hun rejser rundt med samme sang "kom til Danmark, vi har brug for jer". Hvis alt går vel regner hun med ca. 10.000 til 15.000.
i 2013. Jo, hende skal vi nok blive glade for som statsminister.

Lav oprør unge mennesker. I fortjerner IKKE det samfund som hun
er i gang med at skabe.

Thorning er den største løgner der har været i Danmark. Løftebrud på
løftebrud.

Helle du er Danmarks mest forhadte person.
Læs dog meningsmålinger. De bliver dårligere og dårligere.

Bla bla

Skrevet af Byggeri arb., Torsdag den 3. januar 2013, 19:25

Det har vist sig,at de udenlandske entreprenøre,Ikke,kender??

Men det gør DU, ikke sandt.Rebekka???

Mon det er det,de kaldte at Løfte de andre op på vort niveau,så ser det godtnok sort ud når de kommer helt op,så er den Danske model helt død,og skal du bruge en uudannet håndklamper,skal du enten tale Polsk,spansk portugisisk letisk,der var så 200 års arbejdskamp,lige ned i kloakken.

Men,nordregion Tyskland,tivoliet,og Saxoklamp,har vi da,vist???Eller hyr!

Smid dem hjem!

Skrevet af Søren Ballesved, Torsdag den 3. januar 2013, 18:57

Ud med jobtyvene! De må bare hjem til Polen.

Ingen forskel

Skrevet af Jandreja D, Torsdag den 3. januar 2013, 18:32

... for sådan er det også alle andre steder ...

Jeg var ansat i CSC i fem år .... i den periode havde man ikke en eneste lærlingeplads. Undskyldningen? Fagforeningerne krævede at de unge skulle have samme løn som de færdiguddannede da man sagde de unge havde en "trainee-plads" og ikke en læreplads. Og hvilken virksomhed vil ansætte ikke færdiguddannede eller mennesker uden erfaring til samme løn som nogen, der har både uddannelse og erfaring.

Længe leve fagforeningerne og alt det gode de har gjort; men fri os fra det vrøvl at alle er lige gode bare de har samme papir ...

Er der til stadighed

Skrevet af Janne Petersen, Torsdag den 3. januar 2013, 17:50

nogle, der er forbavsede over denne regerings løgnepolitik, så er der vel det mere grund til at se sig for næste gang, muligheden byder sig. Janne.

Ansæt flere lærlinge ....... på opsigelige lærekontrakter

Skrevet af MP, Torsdag den 3. januar 2013, 17:48

Jeg kan godt forstå at det er svært at finde læreplads / praktikplads som ungt menneske, når man kan ansætte en voksen erfaren og stabil østeuropæer til samme pris.

Nu har staten halveret tilskudet til lærlinge fra 70.000.- til 33.000.- kr, så er regeringens opbakningen til uddannelse af de unge er blevet betragtelig mindre, og det er stik imod regeringens målsætning. ?

Det skal gøres nemmere for virksomhederne at kunne komme ud af en lærlingekontrakt. Der kan være mange årsager dertil, men det vil betyde at den lille mester tør binde sig i 4 år, hvis ellers den unge mand er stabil og interesseret i faget. Danmarks små og store virksomheder styrtbløder, så hvis vi skal modtage lærlinge, skal det ikke være stavnsbinding.

Husk, at alt praktik i det virkelige liv er bedre, end at blive uddannet på en teknisk skole, og skrue på nedslidt og gammelt materiel med sløve elever og lærere.

Ansæt flere lærlinge ....... på opsigelige lærekontrakter

Skrevet af MP, Torsdag den 3. januar 2013, 17:47

Jeg kan godt forstå at det er svært at finde læreplads / praktikplads som ungt menneske, når man kan ansætte en voksen erfaren og stabil østeuropæer til samme pris.

Nu har staten halveret tilskudet til lærlinge fra 70.000.- til 33.000.- kr, så er regeringens opbakningen til uddannelse af de unge er blevet betragtelig mindre, og det er stik imod regeringens målsætning. ?

Det skal gøres nemmere for virksomhederne at kunne komme ud af en lærlingekontrakt. Der kan være mange årsager dertil, men det vil betyde at den lille mester tør binde sig i 4 år, hvis ellers den unge mand er stabil og interesseret i faget. Danmarks små og store virksomheder styrtbløder, så hvis vi skal modtage lærlinge, skal det ikke være stavnsbinding.

Husk, at alt praktik i det virkelige liv er bedre, end at blive uddannet på en teknisk skole, og skrue på nedslidt og gammelt materiel med sløve elever og lærere.

frihed

Skrevet af Bruger 294827, Torsdag den 3. januar 2013, 17:36

mange har det svært med globalisering og arbejdskraftens frie bevægelighed. Danske arbejdstagere har de samme rettigheder. Det var derfor Danmark kom i fællesmarkedet.

først på sprogskole

Skrevet af Derrick, Torsdag den 3. januar 2013, 17:30

Så skal de vel først lærer Polsk eller Italiensk

først på sprogskole

Skrevet af Derrick, Torsdag den 3. januar 2013, 17:30

Så skal de vel først lære Polsk eller Italiensk

Ansvar

Skrevet af F Nielsen, Torsdag den 3. januar 2013, 17:23

Der er for mange ledere, der svigter deres ansvar. Og så spørger man sig selv, hvordan de egentlig kan havne i indflydelsesrige stillinger, når resultaterne er så mangelfulde. Det sker bare igen og igen.

Sprogbruget

Skrevet af Arne Hansen, Torsdag den 3. januar 2013, 17:03

Jeg vil ikke kommentere den konkrete sag, men derimod det sprogbrug der florerer i det danske land.

Det afbillede bander f.eks. med ordet "Løgnersvin".

Jamen - er det virkelig nødvendigt.? Tror de unge mennesker virkelig, at deres budskab kommer bedre igennem ved brugen af sådanne ord.

Jo - jeg er en halv gammel fyr på 73 år, men bestemt ikke sippet. Synes bare, at det til tider meget grimme sprog er ved at blive for meget.

Tror at vi alle ville nå meget længere hvis vi talte lidt pænere til og om hinanden.

sjovt nok

Skrevet af Bent, Torsdag den 3. januar 2013, 16:37

sjovt nok, hver gang socialdemkrater laver et projekt, går det op i Anders And, ikke engang et så enkelt element i et byggeri til flere miliarder og 25.000 årsværk - evner socialdemokraterne ikke at skrive uddannelsesaftaler ind i udbuddet til licitation - og de kompetenceløse personer har man betroet politisk ledelse af hovedstaden og landet - ikke så underligt at alt går så ringe - Helle Margrethe Annette Frank, gå af overlad roret til mere kompetente personer, d.v.s. ikke socialdemokrater, folkesocialister, og radikale, men konservative ventre dansk folkeparti, liberal alliance enhedslisten...

Sjovt Bent

Skrevet af jan, Torsdag den 3. januar 2013, 17:00

Bent.VKO har indgået aftalen,og har intet med den nuværende regering at gøre,du skyder forbi,igen igen

Hvem sad

Skrevet af Peter, Torsdag den 3. januar 2013, 16:43

På posten for 3 år siden, da aftalerne skulle i hus?

VKO

sjovt nok

Skrevet af Bent, Torsdag den 3. januar 2013, 16:37

sjovt nok, hver gang socialdemkrater laver et projekt, går det op i Anders And, ikke engang et så enkelt element i et byggeri til flere miliarder og 25.000 årsværk - evner socialdemokraterne ikke at skrive uddannelsesaftaler ind i udbuddet til licitation - og de kompetenceløse personer har man betroet politisk ledelse af hovedstaden og landet - ikke så underligt at alt går så ringe - Helle Margrethe Annette Frank, gå af overlad roret til mere kompetente personer, d.v.s. ikke socialdemokrater, folkesocialister, og radikale, men konservative ventre dansk folkeparti, liberal alliance enhedslisten...

Løftebrud

Skrevet af Leif B. Pedersen, Torsdag den 3. januar 2013, 16:24

Når man læser kommentarerne her i bladet så er der en ting som går igen, det er at regeringen begår løftebrud.
Det største løftebrud indtil dato blev begået af DF og Venstre. Det var da Lars Løkke sagde i sin nytårstale at nu var der brug for alle og så skulle efterlønnen væk.
DF sagde at de ikke ville røre efterlønnen, men hvad skete, de solgte den for et par bomme ved grænsen.
Så kære venner kom ikke her og sige at den nuværende regering har eneret på at bryde løfter. De kæmper med alt det skit de borgerlige har efterladt!!!

Her en oversættelse fra polsk side

Skrevet af Silvia Anderson, Torsdag den 3. januar 2013, 16:08

Her en oversættelse fra en polsk side.

Er du udholdende, mødepligtig og stabil, og kan du arbejde under meget støj, i et høj stress miljø uden at gå ned i tempo. Samt tale lidt engelsk eller tysk- de fleste af dine kollegaer vil også være polske.

Så ansøg om at arbejde for os i København Danmark. Vi søger 800 nye hænder i 2013 til at bygge metro tunneller. Du er garanteret gode arbejdsforhold. Fri lejebolig kun 20 kilometer fra københavn og en løngaranti på minimum 5 Euro per time!. Er du ekstra dygtig og flittig kan du tjene helt op til 10 Euro i timen!

Hvor er 3F???????????????????????

Skrevet af Kurt Nygaard, Torsdag den 3. januar 2013, 20:46

Fri lejebolig?? Og 5 Euro i timen? Det er noget svineri- hvor er fagforeningen ?

Lærling

Skrevet af Poul Pedersen, Torsdag den 3. januar 2013, 16:52

Så søger og ansætter de vel ågså snart lærlinge fra Polen.

Udenlandsk arbejde?!?

Skrevet af Jens Andersen, Torsdag den 3. januar 2013, 15:39

Det er fair nok, at de bla. polske firmaer kan levere billigt arbejde.
Men det er sku' da danskernes pengepunge, der betaler for deres løn.

Burde det ikke være et KRAV, at det er danskere der udfører dette arbejde?
De 2 læredrenge, er nok komme fra det eller de enkelge få danske firmaer, der arbejder med projektet.

Det er under alt kritik, at danske arbejdspladser, forsvinder ud af landet.
Tak til den røde regering!

Sjovt nok

Skrevet af Peter , Torsdag den 3. januar 2013, 16:42

Så var det jo ikke en rød regering, der sad på posten for 3 år siden, da aftalerne blev indgået.

Men VKO

Lærlige

Skrevet af Christina Søndergaard, Torsdag den 3. januar 2013, 16:08

Ja eller også er der nogen på borgen der har et par store børn der mangler læreplads.

De Danske unge lever i cyberspace

Skrevet af Lene Henningsen, Torsdag den 3. januar 2013, 15:33

De Danske unge kan ikke finde ud af en skid- de lever i cyberspace og det næste bliver en facebook gruppe. hvor vi kan støtte dem- Hurra Hurra!

Måske en ide

Skrevet af Ellen, Torsdag den 3. januar 2013, 15:32

Danske håndværkerne kunne få samme løn som østeuropæerne, men til gengæld skulle danskerne slippe helt for at betale skat.
Så ville danmark spare kontanthjælp.

Danmark for danskere !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

22.5 milliarder

Skrevet af Finn hansen, Torsdag den 3. januar 2013, 15:26

Det her er altså et byggeri til 22.5 milliarder kroner. og det går nok over budgettet. jeg er fuldstændig enig med regeringen og metroselskabet og alle dem der siger at vi skal bygge så BILLIGT som muligt. der er simpelhen ikke råd til at have tusindevis af de dyre danske lærlinge til at rende rundt og spille fandango på den offentlige regning.Et let eksempel: Lærlingen begår fejl og en fuldlønnet kollega skal gå og rette og tjekke efter en til en- Fuldstændigt spild af offentlige penge. Nej den dankse skolemodel med erhverspraktik. hvor en lærer kan uddanne 25-30 bygningsarbejdere og håndværkere af gangen er meget bedre og billigere. FOR ALLE!