Dansk Haag-topdommer blev fyret, efter at han beskrev, hvordan krigsforbrydere går fri. Udenrigsministeren afviser at forholde sig til sagen, selv om der kan være tale om en international skandale

Den nu tidligere danske dommer ved krigsforbryderdomstolen for det tidligere Jugoslavien (ICTY red.), Frederik Harhoff, der i sommer rettede en sønderlemmende kritik mod domstolen og som konsekvens heraf blev fyret, fortæller nu, at han er blevet fyret på et ’forkert retsligt grundlag’. Samtidig pustes der nyt liv i mistanken om en international skandale, der kan være undergravende for domstolens arbejde.

- Jeg er blevet fyret, fordi man er forarget over, at jeg har kritiseret nogle frifindelser og har skrevet dårligt om retspræsidenten.Det kan jeg da godt forstå, at man er. Men det er bare ikke fyringsgrund i ICTYs retssystem, sagde Frederik Harhoff til Information.

I juni offentliggjorde BT en e-mail, hvori Frederik Harhoff beskrev en praksisændring, der betyder, at krigsforbrydere, der ellers ville være blevet kendt skyldige, gik fri. Særligt kritiserede Harhoff den amerikanske retspræsident, Theodor Meron, som blev anklaget for at udøve pression mod dommerne, så krigsforbrydere frifindes.

Motivet skulle være, at domstolen i Haag er ved at skabe en - set med militære øjne - skræmmende praksis, der kan betyde, at højtstående officerer og andre ledere fremover kan straffes for de krigsforbrydelser, der er begået af underordnede, også selv om disse officerer ikke selv direkte har beordret krigsforbrydelserne.

- De militære establishments rundtomkring kan ikke leve med, at der bliver udviklet en for liberal retspraksis hos os, der måske bliver gentaget ved den internationale straffedomstol, ICC. Det kunne jo næsten gøre det umuligt at være general, siger Frederik Harhoff til Information.

Han understreger dog, at det ikke er alt, man kan gøre en general ansvarlig for:

- Selvfølgelig skal de frifindes, hvis de ikke har haft ansvar for det, og især hvis det ikke kan bevises, siger han.

Harhoffs e-mail vakte i sommer stor opmærksom i både dansk og international presse. Og få uger inden Frederik Harhoff skrev sin nu verdenskendte e-mail, skrev det britiske tidsskrift The Economist, at domstolens troværdighed ’hænger i laser’ efter flere frikendelser. I august blev Harhoff så fyret. Det skete, uden at han havde mulighed for at forsvare sig.

Ifølge Information antyder kilder ved domstolen nu, at processen mod danskeren kan have været partisk.

Dermed rejser der sig igen mistanke om, at der er noget galt i Haag.

Men udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF) ønsker ikke at udtale sig om sagen, oplyste hans rådgiver Henrik Rojgaard i går til BT.

Den radikale udenrigsordfører, Christian Friis Bach mener, at der kan være gode grunde til at se nærmere på, hvad der foregår ved domstolen:

- Vi er dybt afhængige af, at domstolen fungerer, og derfor kunne man godt overveje, om man skal foranstalte en analyse af, i hvor høj grad man kan forbedre de ting, der foregår ved domstolen, siger Christian Friis Bach.

Også hos Enhedslisten mener man, at der behov for, at sagen bliver belyst.

- Jeg sætter pris på, at Frederik Harhoff står frem med sin kritik. Der er behov for mere åbenhed. Og sagen bør undersøges nærmere, for vi er dybt afhængige af, at vi har tillid til domstolen, siger Enhedslistens udenrigsordfører Christian Juhl, der nu vil ’tage en snak med udenrigsministeren.’

Fakta: Rundt om Harhoff

1949 Født i Paris.

1996-98 Retschef for den Internationale Krigsforbryderdomstol for Rwanda i Arusha, Tanzania.

1998-99 Folkeretsekspert i den danske delegation til konferencen i Rom om grundlæggelsen af Den Internationale Straffedomstol (ICC).

2002-05 Retschef ved Den Internationale Krigsforbryderdomstol for det tidligere Jugoslavien, ICTY

2006 Professor i folkeret ved Syddansk Universitet.

2007-13 Dommer i Haag ved ICTY.

Kilde: Information.