Danmarks rigeste mand, Kjeld Kirk Kristiansen, er blevet så meget rigere i år, at han er havnet i selskab blandt verdens allerrigeste.

En fornem 13. plads på listen over dem, der har forøget formuen mest i årets første seks måneder. Så fornem en placering har Danmarks rigeste mand, Kjeld Kirk Kristiansen, fået på det amerikanske finansmagasin Bloombergs liste, efter at hans legetøjskoncern Lego har haft et fænomenalt år.

Ifølge Bloomberg er Kjeld Kirk Kristiansen og hans tre børn, der i fællesskab ejer 75 procent af Lego, blevet hele tre milliarder dollar, hvilket svarer til over 20 milliarder kroner, rigere i løbet af de seneste seks måneder. Dermed er familien havnet i selskab blandt nogle af verdens rigeste som for eksempel verdens tredjerigeste person, den amerikanske milliardær Warren Buffet, samt den franske shampoo-dronning og L'oreal-arving Liliane Bettencourt, der er henholdvis nummer fire og seks på listen over dem, der har forøget formuerne mest.

Listen viser også, at det er gået den danske legetøjsfamilie noget bedre end flere andre af de stenrige skandinaviske familier. Hverken møbelgiganten Ikea eller tøjkæden H&M’s ejere har formået at forøge deres formuer på tilsvarende vis. Til sammenligning er den stenrige svensker og Ikea-grundlægger Ingvar Kamprad ’kun’ blevet 215 millioner dollar rigere svarende til omkring 1,4 milliarder kroner.

Men der er god grund til, at det netop er Lego-familien, det er gået så godt for. Og en stor del af årsagen skal findes i familievirksomheden Lego, der tidligere på året fremviste et fænomenalt regnskab. Familievirksomheden, der har hovedsæde i Billund, har de seneste år kunnet fremvise det ene rekordregnskab efter det andet. Og det var netop en ny rekord, som Legos topchef Jørgen Vig Knudstorp storsmilende kunne fremvise i marts, da legetøjsgiganten for tiende år i træk havde overskud.

Og med en vækst på hele 25 procent, så var det et vanvittigt regnskab. Væksten førte da også til, at Legos omsætning røg op på hele 35 milliarder kroner, mens overskuddet endte på 9,2 milliarder kroner efter skat. Ud af de ni millioner kroner, menes de syv at være blevet delt mellem Lego-familiens private investeringsselskab Kirkbi samt Lego-fonden. Sidstnævnte ejer 25 procent af Lego og skal derfor have 25 procent af udbyttet.

Berlingskes Business erhvervskommentator Claus Skovhus er ikke i tvivl om, at det primært er Lego, der er årsagen til Kirk Kristiansen-familiens formueforøgelse:

»Kjeld Kirk Kristiansen og hans families formue siger dramatisk, fordi det går vanvittig godt for Lego. I øjeblikket synes der kun en vej for Lego, og det er bedre salg og større overskud. Der er en direkte sammenhæng mellem Legos fremgang og Kirk Kristiansens formue-stigning,« siger han.

Ud over Lego har familien også det private investeringsselskab Kirkbi A/S, hvor en stor del af pengene fra Legos overskud havner. Og gennem selskabet investerer familien i forskellige andre aktiviteter, som blandt andet Matas, ISS, Falck, forlystelsesparken Merlin Entertainments  samt dyre ejendomme.

Dertil kommer, at familien også har flere hestestutterier, hvor der også bliver brugt en del penge.

Men familiens private forbrug har ikke haft den store indflydelse på de seneste måneder voldsomme formueforøgelse.

»Familiens private investeringer fylder meget lidt i den store sammenhæng. Det har stort set ingen betydning, at familien bruger millioner af kroner på private interesser i stutterier og godser. Det, der betyder noget, er, hvordan det går Lego og de investeringer, der ligger i Kirkbi, og så kan vi se, at selv om værdien af ejerandelene i Merlin, ISS og Matas falder, så er det småpenge i forhold til de store værdistigninger, der sker i Lego-koncernen,« forklarer Claus Skovhus.

Mens det altså går fantastisk godt for Lego, går det altså knap så godt for Ikea og H&M for tiden. Persson, der overtog H&M efter sin far, der stiftede tøjkæden, er ellers med en plads som verdens 32. rigeste på Forbes liste og en formue på 19,8 milliarder dollar noget rigere end Kjeld Kirk Kristiansen, der ’kun’ er nummer 65 på listen over verdens rigeste. Men hans formue er faktisk faldet det seneste halve år med hele 1,9 milliarder dollar svarende til omkring 12 milliarder kroner.

Årsagen til, at det går bedre for Lego end Ikea og H&M for tiden, skal blandt andet findes i, at Lego er en mindre virksomhed end de to andre, og at det dermed er nemmere at finde nye vækstmarkeder, mener Claus Skovhus.

»Det skyldes, at Lego oplever eksplosiv vækst, mens det står mere stille for H& M og Ikea. Lego er en mindre virksomhed end H&M og Ikea, og lige nu ser det ud til, at Lego har et større potentiale for at vokse end de to andre. En anden faktor er, at H&M og Ikea er discountprodukter med lille indtjening for hver vare, der sælges, mens Lego er i en dyrere ende, hvor indtjeningen på salget er noget højere« forklarer han.

Ifølge professor i international økonomi og ledelse på CBS, Torben Juul Andersen, skyldes det også, at Lego har knækket koden til legetøjsbranchen og formår at gøre noget helt rigtigt:

»I en branche, hvor den generelle vækst ikke er særlig høj, har de fokuseret på noget der virkelig værdsættes af de endelige brugere - kreative børn i hele verden. De udbyder noget helt rigtigt i en ellers konkurrencetung branche.  De har været i stand til at udvikle de basale ting, der skaber værdi for deres kunder. Samtidig er de effektive og gode til at udvide konceptet på global plan,«  siger han og tilføjer, at det er fantastisk for Danmark, at en dansk virksomhed klarer sig så godt.

Ifølge Bloomberg har familien Kirk Kristiansen ikke haft lyst til at kommentere deres formue.