Raser over Kræftens Bekæmpelse efter indsamlingsshow

Efter en uges massiv fokus på kræft med Knæk Cancer ugen på TV2 og en succesfuld indsamling til Kræftens Bekæmpelse gennem tv-programmer som 'Vild med dans' kommer der nu et uhørt hårdt angreb på den ellers så velsete organisation fra en uventet kant.

- Den der praksis med at kalde sig kræftens BEKÆMPELSE, hvis de ikke bekæmper kræft, er det så ikke at bilde folk noget ind. Af og til skal der trædes på en hellig ko, skriver Suzanne Bjerrehuus på sig Facebook-profil.

Den tidligere kræftramte klummeskribent, jurist og mor til topmodel Oliver Bjerrehuus kæmpede sig selv tilbage til livet efter en alvorlig kræftsygdom i halsen og antyder nu, at de mange millioner Kræftens Bekæmpelse har modtaget gennem årene slet ikke er gået til at bekæmpelse af kræft.

- Knæk Cancer ugen er slut nu, så jeg tillader mig at spørge: Hvilke forskningsresultater har Kræftens Bekæmpelse fået ud af deres millioner og atter millioner af kr. gennem mange år?, skriver hun.

HVAD SYNES DU OM HELE KNÆK CANCER-UGEN? DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLER

Fredag aften samlede det populære danseshow 'Vild med dans' 22 millioner ind til Kræftens Bekæmpelse, og lørdag aften løber et kæmpe indsamlingsshow af stabelen. Hele ugen har programmer som ’Hvem vil være millioner’ fået danskere til at indbetale mange penge ind til organisationen.

Kræftens Bekæmpelse: Ude af proportioner

Kræftens Bekæmpelse selv skriver på deres hjemmeside, at 48 kroner går til kræftforskning, hver gang der bliver samlet 100 kroner ind. Men det er et uhørt og uretfærdigt angreb fra Suzanne Bjerrehuus, mener Kræftens Bekæmpelses forskningschef Jørgen H. Olsen.

 - Jeg synes, det er helt ude af proportioner. Vi udvikler ikke medicin og behandlinger, for det koster milliarder af kroner, så det tager medicinalindustrien sig af. Men vores forskningsenhed var for eksempel dem, der opdagede, at HPV-virus kan udvikle sig til livmoderhalskræft, og derfor blev der udviklet en vaccine, siger han.

Kræftens Bekæmpelse finansierer 50 procent af den offentlige forskning i kræft, men det er ikke kun kræftbehandling, forskningen koncentrer sig om, siger forskningschefen.

- Forebyggelse er jo mindst lige så vigtig, så vi kan undgå de mange kræfttilfælde. Her har vi forsket i farerene ved asbest, UV-stråler fra solen, rygning kost og motion. Og jeg er ked af kritikken fra Bjerrehuus, for normalt opfatter folk os jo som en organisation, de kan have tillid til.

Hvad synes du om hele Knæk Cancer-ugen?

Deltag i debatten herunder