Inden for en generation eller to kan flere fuglearter forsvinde fra landet, advarer fugleekspert.

København. Arter som stær, vibe og sanglærke er i voldsom tilbagegang og kan blive udryddet i Danmark, hvis ikke truslerne mod dem tages alvorligt.

Sådan lyder meldingen fra Dansk Ornitologisk Forening (DOF).

- Det sker ikke lige fra den ene dag til den anden, men de er gået voldsomt tilbage.

- Og hvis ikke de trusler, der er mod dem, bliver fjernet, er der risiko for, at de vil forsvinde helt fra Danmark i løbet af en generation eller to, siger biolog Knud Flensted fra foreningen.

Ifølge DOF har ringere levevilkår gjort, at antallet af almindelige fugle er faldet betydeligt.

Foreningen henviser til et europæisk studie, der viser, at 421 millioner individer forsvandt fra 1980 til 2009, heriblandt arter der er vidt udbredt i Danmark.

Derfor er det vigtigt, at truslerne bliver taget alvorligt herhjemme, mener Knud Flensted.

- Der bliver mindre og mindre plads til naturen i Danmark, hvis vi ikke passer på. Vi skal give naturen plads og for eksempel lade større skovområder passe sig selv, siger han.

Biologen forklarer derudover, at næringsstoftilførslen til naturen skal undgås.

Udmeldingen kommer i forbindelse med, at en ny dansk analyse viser, at der kommet 29 flere arter til Danmark fra år 1800 til 2012, selvom det samlede antal af fugle altså er faldet. Og flere rovfugle, der var udryddet omkring år 1900, er kommet tilbage til landet.

Knud Flensted vil da heller ikke udelukkende male fanden på væggen over udviklingen.

- Naturen kan faktisk reparere sig selv og genetablere sig, hvis der er nogle områder i nærheden, hvor arterne kan spredes fra.

- Selv fugle, der er blevet udryddet, har en god chance for at komme tilbage, hvis man genskaber levestederne for dem, siger biologen.

/ritzau/