Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti vil have danske internetudbydere til at blokere for hjemmesider, der sælger billetter til koncerter og festivaler til overpris.

Det sker, efter at BT fredag kunne afsløre, at billetter til Smukfest sælges til langt over det dobbelte af den oprindelige pris på siderne Viagogo.dk og Stubhub.dk. Og den praksis er ulovlig i Danmark.

Smukfest har politianmeldt siderne, men inden for den nuværende lovgivning er det uklart, hvad politiet egentlig kan stille op over for siderne, der opererer fra andre europæiske lande. Det er Rigspolitiet nu ved at undersøge.

Allerede i 2012 blev Viagogo politianmeldt af Billetlugen, men salget til overpris fortsætter, og nu skal det være slut, siger Socialdemokratiets kulturordfører Mogens Jensen.

»Man har i forvejen mulighed for at gøre det ved hjemmesider, der baserer sig på piratkopiering. Den mekanisme skal vi også indføre på det her område, for det er simpelthen urimeligt, at folk bliver taget ved næsen,« siger Mogens Jensen, der også vil bede kulturminister Mette Bock (LA) om at gå ind i sagen.

Dansk Folkepartis Morten Marinus bakker op om ideen, mens Venstres kulturordfører Britt Bager er ’åben over for at drøfte det’.

BT har fået flere henvendelser fra borgere, der føler sig snydt af Viagogo.dk og Stubhub.dk.

En af dem er 45-årige Jeannette Christensen, der ligesom tusindvis af andre danskere fik travlt, da Smukfests billetter blev sat til salg 1. december. Hun kom ind på en hjemmeside, som ifølge hende lignede festivalens officielle side. Prisen på 5.300 kr. kom dog som lidt af en overraskelse.

»Jeg tænkte, at det var dyrt, men at der så nok var ekstra ting inkluderet,« siger Jeannette Christensen.

Under fem timer senere var alle 26.000 billetter udsolgt. Og samme aften opdagede Jeannette Christensen, at hun havde betalt 2.905 kroner for meget – og at hun havde købt billetterne fra billetbørsen Stubhub.dk.

»Det er surt, for det er mange penge. Men jeg er mere nervøs for, om jeg overhovedet får en billet, der er gyldig,« siger Jeannette Christensen.

Stubhub.dk – der har firmaadresse i Spanien – skriver til BT, at de ’tror på et frit marked’, og at det er de brugere, der lægger billetterne op, som bestemmer prisen. Men Stubhub.dk svarer ikke på, hvorfor de tillader folk at sælge danske billetter til overpris, når det ulovligt i Danmark.

Tidligere har danske myndigheder fået hjemmel til at kræve, at internetudbydere som TDC blokerer for udenlandske hjemmesider, der tilbyder ulovligt spil om penge. Hvis internetudbyderne nægter, kan myndighederne få forbuddet igennem i fogedretten, der allerede har pålagt de danske teleselskaber at spærre for adgangen til siden Piratebay, hvor der blev delt film og musik. Sagen gik hele vejen til

Højesteret, der i 2010 stadfæstede fogedrettens beslutning. Dengang var politikere og organisationer bekymrede for, om ytringsfriheden blev begrænset.


Men den bliver ikke skadet i denne sag, mener Forbrugerrådet Tænk, der støtter Socialdemokratiets idé om at blokere for billetsiderne.


»Den afvejning er hurtigt overstået i denne sag – der er ikke meget ytringsfrihed at forsvare,« siger Vagn Jelsøe, der mener, at problemerne med billetsiderne bør tages op på EU-niveau.