151SEjapClaudia-111147.jpg
Barnebruden Claudia Jansens mareridt med vold og trusler i Levakovic-klanen sluttede, da Tårnby Kommune trak i nødbremsen og købte en flybillet til hende og datteren. Politiet eskorterede dem fra rådhuset ind i flykabinen og lod dem flygte hjem til Norge uden hverken pas eller identitetspapirer. Foto: Jens Nørgaard Larsen/TV2
 

Barnebrud hos Levakovic-familien føler sig misbrugt af TV2.

Teenageren Claudia Jansen blev mod sin vilje tvunget til at medvirke i TV2s program ’Sigøjner­bossen og hans berygtede familie’. Tv-stationen afviste at klippe hende ud, da programmet blev genudsendt.

Gimi Levakovic blev landskendt, da TV2 i januar 2015 viste programmet ’Sigøjnerbossen og hans berygtede familie’. I to udsendelser viste den muskuløse roma sit liv og sin familie frem for hele Danmark. En af de medvirkende var norske Claudia Jansen, der var 16 år, da programmet blev optaget.

LÆS MED I PLUS: Claudia blev gift med forbrydersønnen som 15-årig: Barnebrud hos Levakovic

Da TV2 filmede roma-familien, opholdt hun sig hos Gimi Levakovic som barnebrud mod sin families vilje. Hun blev som bare 15-årig hentet til Danmark som hustru til Santino Levakovic, Gimis søn. Hendes tv-optræden skete under massivt pres fra sigøjnerbossen, og det burde TV2 havde vidst, mener hun.

»Jeg føler mig misbrugt af TV2,« siger hun.

BT møder hende på et hemmeligt sted, da hun i dag må leve i skjul.

I tv-serien laver hun mad, rydder op og passer børn. Hun stiller også op til interview om sin rolle i hjemmet:

»Sådan er vores tradition. Vi skal være husmor. Være hjemme og lave mad og passe vores børn. Og rydde op.

141SEClaudia-2-160338.jpg

Intervieweren spørger:

Så det er den fremtid, du gerne vil have: At være husmor?

»Jeg elsker den husmor-hverdag. Det elsker jeg. Det er mit liv,« svarer Claudia Jansen.

Bruderov på 15-årig

Som BT kunne fortælle i går blev Claudia Jansen i en alder af 15 år udsat for såkaldt ’bruderov’ og hentet til Danmark mod hendes families vilje.

I Danmark boede hun hos ’sigøjnerbossen’ Gimi Levakovic og fik to børn med hans søn Santino Levakovic. Hos sigøjnerbossen blev hun ifølge eget udsagn behandlet som en husslave, og hun har efterfølgende meldt Santino Levakovic til politiet for vold.

Sigøjnerbossen Gimi Levakovic
Sigøjnerbossen Gimi Levakovic

Hun forsøgte flere gange at flygte hjem til sin familie i Norge, men måtte opgive, fordi hun ikke kunne forlade sin to måneder gamle datter. Først efter to år hos Levakovic-klanen lykkedes det i april 2014 at undslippe familiens greb.

Ville ikke være med

Tv-holdet fulgte familien med et kamera i et år, og ifølge Claudia Jansen var det sigøjnerbossen, der styrede slagets gang.

»Jeg sagde til Gimi, at jeg ville ikke være med i den film, og jeg syntes, det var flovt at være på tv. Men så begyndte han at presse mig og sige, at jeg skulle. Gimi sagde til mig, at jeg skulle sige, at jeg ville være husmor og gå derhjemme og lave mad og passe børn og sådan noget. Han bestemte: ’Claudia nu skal du sminke dig, tage fint tøj på, og så skal du sætte dig på stolen og tale med journalisten, og de skal lave et interview’,« fortæller Claudia Jansen.

Santino Levakovic.
Santino Levakovic.

Hun mener, at TV2 var klar over, at hun ikke havde lyst til at blive interviewet, men hun kunne ikke sige det direkte til dem foran Gimi Levakovic.

141SEClaudia-2-160338.jpg

»Jeg kunne ikke lide det, og journalisten vidste godt, at jeg ikke ville være på tv. De spurgte, om jeg gerne ville være med, men så kiggede Gimi på mig, og så sagde jeg ja. Jeg kunne ikke sige nej. De vidste godt, at jeg ikke ville, og jeg har også talt med dem om Gimi, og hvad han er for et menneske, og at han bestemmer for meget,« siger Claudia Jansen.

Genkendt på gaden

Da programmet blev sendt i januar 2015, var Claudia Jansen flygtet hjem til Norge. Hun lider af posttraumatisk stress og går regelmæssigt til psykolog.

DENMARK-IRAQ-SYRIA-CONFLICT-DENMARK

Til BT siger hun, at tv-udsendelsen rippede op i hendes traumer:

»Jeg ville bare gemme mig og aldrig vise mig igen for nogen. Da jeg var i Danmark, var der nogle piger, der kiggede på mig, fordi jeg var hende fra TV2, så jeg ville bare gemme mig. De kan tænke alt muligt om mig,« siger hun til BT.

Via sin advokat Randi Spydevold har hun bedt TV2 om ikke at genudsende programmerne. Det afviste TV2, som også har afvist at redigere Claudia Jansen ud af programmet.

BT ville gerne have talt med TV2 om den kritik, Claudia Jansen rejser. Hun følte sig presset til at deltage i TV2-programmet ’Sigøjnerbossen og hans berygtede familie’. TV2 har afvist et interview. I stedet har redaktionschef for TV2 Dokumentar Troels Jørgensen bedt om at svare på spørgsmål via mail. Det har BT accepteret for at få et svar.

»Claudia Jansen oplyser til BT, at hun ikke medvirkede frivilligt i TV2-dokumentaren ’Sigøjnerbossen og hans berygtede familie’. Hun siger, at hun føler sig misbrugt af TV2. Hvad er TV2s kommentar til det?«

»Jeg er frygtelig ked af at høre de ting, som Claudia fortæller. Da vi lavede optagelserne med Claudia i 2013-2014 har hun dog på intet tidspunkt gjort TV2 opmærksom på, at hun var i huset under tvang, og at hun var tvunget til medvirken i programmet. Der var heller ingenting, der indikerede dette, når TV2 var i huset.«

»Hvordan fik TV2 tilladelsen fra Claudia til hendes medvirken i programmet?«

»Processen med at få adgang til kilderne i familien stod på gennem flere måneder. Og vi spurgte løbende, om personerne havde lyst til at medvirke. Herunder også Claudia, som siger ja til, at vi gerne må interviewe hende. Vi laver to interview med hende. Nummer to er et opfølgende interview, som vi laver for at få svar på nogle ting, som vi ikke har taget i det første interview. Claudia virkede moden og velovervejet i sin beslutning om at lade sig interviewe.«

»Claudia Jansen føler, at Gimi Levakovic pressede hende til at medvirke. Hvad var TV2s oplevelse af Gimi Levakovics rolle i at få Claudia til at medvirke?«

»Det var ikke TV2s oplevelse, at Claudia blev presset til at medvirke. Hun sagde ja til et interview, da journalisten spurgte hende.«

»Da programmet skal genudsendes, bliver TV2 kontaktet af Claudia Jansens advokat Randi Spydevold, der beder om at få Claudia klippet ud. Det afviser TV2. Hvorfor?«

»Det er TV2, der kontakter Randi Spydevold i forbindelse med genudsendelsen, fordi vi gerne vil lave en artikel om, hvordan det går familiemedlemmerne i dag. Vi modtager derefter advokatens brev, som vi naturligvis tager alvorligt, og vi beder vores juridiske afdeling vurdere det. En genudsendelse er meget anderledes end en tv-premiere. Det fremgår tydeligt, at det er en genudsendelse, og på den måde ved seerne, at udsendelsen vedrører gamle forhold. Vi kan af den grund heller ikke klippe ting ud, der har forandret sig siden da. Vi klipper derfor heller ikke kilder ud af genudsendelser, der af den ene eller anden grund har fortrudt deres medvirken i det oprindelige program.«

SMS

Tophistorier

Nye Borgerlige på vej i Folketinget? Sådan bliver Danmark, hvis Pernille Vermund bestemmer

Nye Borgerlige på vej i Folketinget? Sådan bliver Danmark, hvis Pernille Vermund bestemmer

Har været forsvundet i et halvt år: Psykolog om mor til kidnappede børn - hun skjuler et dybt egoistisk motiv
Seksårige Aia, den efterlyste mor Angelina og sønnen Leonardo på tre og et halvt.

Har været forsvundet i et halvt år: Psykolog om mor til kidnappede børn - hun skjuler et dybt egoistisk motiv

Smart trick til den nye iPhone gik viralt, men...: 'Jeg har virkelig begået mit livs fejl ved at se denne video'
iPhone 7.

Smart trick til den nye iPhone gik viralt, men...: 'Jeg har virkelig begået mit livs fejl ved at se denne video'

Så skal du snart pakke havetrampolinen væk: Stormen 'Karl' nærmer sig
Danskerne skal til at pakke sig godt ind og træde hårdere i pedalerne - nu kommer efterårsvejret med vind og regn.

Så skal du snart pakke havetrampolinen væk: Stormen 'Karl' nærmer sig

Mourinho afslører: Jeg skulle have ryddet op i Real Madrid - før sidste sæson!
José Mourinho ses her under Manchester Uniteds sejr lørdag over Leicester. Portugiseren afslører, at han blev tilbudt at at komme tilbage til Real Madrid i sommeren 2015 for at rydde op i truppen. Men hans svar var, at det var for sent.

Mourinho afslører: Jeg skulle have ryddet op i Real Madrid - før sidste sæson!

Medie om skilsmisse og voldsanklager: Sådan står Brad Pitt i bitter strid om børnene
Angelina Jolie og Brad Pitt skal skilles. Nu skriver flere medier, at en medvirkende årsag til bruddet er en episode i sidste uge, hvor Brad Pitt angiveligt forløb sig på et af parret børn. FBI undersøger, om der er grundlag for at starte en efterforskning.

Medie om skilsmisse og voldsanklager: Sådan står Brad Pitt i bitter strid om børnene

Vred Ronaldo skiftet ud - og så smed Real Madrid sejr væk på ferieøen
Cristiano Ronaldo blev udskiftet ved stillingen 2-1 til Real Madrid ude mod Las Palmas, men øboerne fik udlignet til slutresultatet 2-2.

Vred Ronaldo skiftet ud - og så smed Real Madrid sejr væk på ferieøen

Kan du se problemet? Her er billedet, der får kineserne til at rase
På dette billede ses den mislykkede restaurering tydeligt.

Kan du se problemet? Her er billedet, der får kineserne til at rase

Hitter på Facebook