Danskere har størst risiko for at blive bestjålet i den spanske storby Barcelona, viser en opgørelse fra Falck TravelCare, der opfordrer turister til at være på vagt.

Hvis du skal en smuttur på storbyferie i påsken, så er der grund til at være påpasselig. Specielt hvis turen går til storbyer som Barcelona, Paris og Rom.

De tre byer topper nemlig listen over byer, hvor flest danskere bliver udsat for tyverier. Det viser en opgørelse, som assistanceselskabet Falck TravelCare har udarbejdet.

Barcelona tegner sig med 24 procent af tyverisagerne som den storby, hvor det største antal danske turister bliver bestjålet.

»For det første er Barcelona et sted, som rigtig mange danskere rejser til, og det er også et sted, som mange besøger i store grupper. Vi ved, at der eksempelvis på Ramblaen (berømt gågade i Barcelona, red.) sker mange tyverier,« siger presserådgiver Line Bruun, Falck TravelCare.

Risikoen for at blive udsat for tricktyverier er især stor, når man færdes i menneskemylderet, hvor man ikke altid lægger mærke til, om langfingrede tyve begraver hænderne i folks lommer eller tasker.

En anden grund til, at der sker mange tyverier i Barcelona, er at politiet ifølge Falck TravelCare ikke har særlige task forces på gaderne til at gribe ind over for tyvene. Det har man i eksempelvis London, der trods store mængder danske turister kun tegner sig for otte procent af de registrerede tyverier.

Man kan dog selv gøre en indsats for at undgå at blive bestjålet under storbyferien.

»Man skal være opmærksom og udstråle selvsikkerhed. Det skræmmer ofte tyvene væk. Desuden handler det om at fordele sine ting, så man har småpenge i sin pung og større pengebeløb i hotellets safetybox eller i et mavebælte,« siger Line Bruun.

»Hvis man bærer skuldertaske, er det er god ide, at remmen hænger på tværs, så man har godt fat i den, og så skal man være opmærksom på de mennesker, der passerer forbi,« lyder rådet fra Falck TravelCare.

Hvis uheldet er ude, og man bliver bestjålet, skal man hurtigst muligt kontakte sin bank og få spærret sine hævekort.

»Og så skal man altid anmelde tyveri til den lokale politistation, så man har dokumentation, man kan bruge over for sit danske forsikringsselskab,« siger Line Bruun.

Hvis passet er væk, skal man kontakte den danske ambassade eller konsulat.