Restauranter smider normalt tonsvis af overskydende mad ud. Nu sælger en række ­spisesteder i stedet maden til 20-30 kr. per portion.

Tag en portion restaurationsmad - eksempelvis 15 stykker sushi - med hjem til aftensbordet for 30 kroner. Og gør samtidig miljøet en tjeneste. Det skriver Stiften.dk.

Det lyder næsten for godt til at være sandt, men tilbuddet, som er et led i projektet Too Good To Go, er skam ægte nok.

Ideen er, at restauranterne lige så godt kan sælge den mad, de alligevel skulle smide ud ved lukketid, til spotpris. På den måde rækker også restauranterne miljøet en hånd.


Indtil videre er fem restauranter i ­Aarhus tilmeldt ordningen, Restaurant Soya,  Al Basha, Le’s Restaurant, Chili Hot Pot og Restaurant Soya 2.

Projektet rammer ind i en tid med dele­økonomi, socialt ansvar og bæredygtighed.

»Der findes masser af restauranter i Danmark, som laver en masse mad, der ender med at gå til spilde. Det håber vi at kunne forhindre,« siger Thomas Bjørn Momsen, der har været med til at stifte Too Good To Go.

Madspildsekspert jubler

Årets dansker 2014 har svært ved at få armene ned. Selina Juul, der er stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild af Mad jubler over det nye madkoncept Too Good to Go, som århusianer Thomas Bjørn Momsen og to andre unge står bag.

Konceptet, der gør det muligt at købe restauranters buffet-rester for billige penge og dermed undgå, at det ender i skraldespanden, er ikke en måned gammel endnu, men har allerede fart på.

»Det er banebrydende. Buffeter er en kæmpe madspildsfælde, så at der nu kommer et koncept målrettet mod det, er på alle måder en win-win for alle,« siger Selina Juul, der også blogger om madspild på en af verdens største netaviser, The Huffington Post.

Til gavn for restauranterne

I restauranternes brancheforening, Danmarks Restauranter & Cafeer, er der også tilfredshed med ordningen.

Her tror man ikke på, at restauranternes sædvanlige kunder vil »spekulere« i at få fat i den billige mad, og i den forbindelse gå mindre på restaurant.

»Vi synes, at det er et godt initiativ. Man skal huske på, at der er stor forskel på de to produkter. Når man bestiller den billige mad, kan man ikke altid være sikker på, hvad man får, og desuden er den som regel først tilgængelig sent om aftenen. De to forbehold gælder jo ikke, hvis man går på restaurant,« siger Torben E. Hoffmann Rosenstock, direktør i Danmarks Restauranter & Cafeer.

Han mener, at branchen kan ende med at tjene penge på ordningen.

»Alt det, som du kan få penge for i stedet for at smide ud - det er jo fortjeneste, og jeg er da ikke et øjeblik i tvivl om, at vores medlemmer hellere vil sælge noget i stedet for at smide det ud. Faktisk er jeg helt sikker på, at branchen vil ende med at have stor glæde og gavn af den fokus, der er på madspil og den økonomi, der også vil være i det,« siger direktøren.

Ny fokus og europarekord

Nyere tal viser, at der i Danmark bliver smidt 700.000 ton mad ud hvert år. Heraf stammer 29.000 ton stammer fra hoteller og restauranter. Et madspild for mere end 11 milliarder kroner.

Det har været med til skabe et langt større fokus på danskernes madmæssige ødselhed, og har både rykket på mængden af mad, der ryger ud, men har også sået frø i bevidsteheden hos mange almindelige dansker, som kommer på nye idéer til, hvordan problemet kan bekæmpes.

»Vi har rykket os meget de senere år. Faktisk har danskerne mindsket madspild med 25 procent de seneste fem år, hvilket er rekord i Europa,« fortæller Selina Juul.

»Det gør mig stolt og glad, når jeg hører om initiativer som dette (Too Good to Go, red.), der er startet på baggrund af, at nogle har fået ondt i maven over at se god mad blive smidt ud. At de på så kort tid har fået lavet et koncept, der mindsker madspildet hos restauranter, gør, at jeg kun kan klappe i hænderne. Man tænker ’hvorfor er det ikke kommet før’,« siger hun.

FAKTA - Sådan gør du

  • På hjemmesiden Toogoodtogo.dk eller på appen af samme navn kan du søge efter restauranter i dit område.
  • Søger du fx på Aarhus eller postnummer 8000 finder du restauranter, som har mad tilovers.
  • Restauranterne skriver, hvor meget de minimum vurderer at have tilovers, og hvornår det skal hentes.
  • Det kan fx være Chili Hot Pot på Ny Banegårdsgade, som klokken 12 vurderer, at de har fire bokse med sushi til afhentning mellem 21.00-21.15 samme aften. Sushi med en værdi på 138 kroner, som inden lukketid kan hentes for 20 kroner.
  • På Too Good to Go-hjemmesiden eller via appen vælger du så, hvor mange bokse du vil have. Du betaler og kan så afhente maden i det oplyste tidsum.
  • Hvis restauranten har mere eller mindre mad klar end vurderet først på dagen, opdateres det hurtigt på både hjemmeside og app.
  • Restauranter, som er med i ordningen i Aarhus (per 18. november): Chili Hot Pot, Restaurant Soya - Jægergårdsgade, Le’s Restaurant, Al Basha - Bazar Vest, Restaurant Soya - Vestergade