Danmark

Balladen om Vejlegården: Det slås de om

Tak for tilmeldingen!

X

Vi har også masser af andre gode nyhedsbreve. Du kan til- og framelde dig dem her, hvor du også kan opdatere dine personlige oplysninger og interesser.

Venlig hilsen BT.dk

3Fs formand, Poul Erik Skov Christensen, chatter med bt.dk's læsere mellem kl. 10.30 og 11.30 om sagen om Restaurant Vejlegården. Foto: Collage/Torkild Adsersen
Foto: Morten Dueholm

I dag mellem klokken 10.30 og 11.30 kan du chatte med Poul Erik Skov Christensen, formand for 3F. Her sidder han klar til at svare på dine spørgsmål om blokaden mod Restaurant Vejlegården. Inden arrangementet kan du i denne artikel få overblik over, hvad det er fagforeningen kæmper for.

Fagforbundet 3F har udarbejdet et notat med 46 punkter fra de to overenskomster. Det vil sige 3Fs overenskomst med arbejdsgiverorganisationen Horesta og Kristelig Fagforenings overenskomst med Kristelig Arbejdsgiverforening.

Kristelig Arbejdsgiverforening har fået forelagt notatet og og bekræfter tallene, men afviser, at de i sig selv giver det samlede billede af vilkårene.

Løndumping

I 3F konkluderer forbundsformand, Poul Erik Skov Christensen, at sammenligningen viser, at 3Fs aftale er bedst.

- De andres overenskomst betyder jo, at der ikke er overtidsbetaling, at man kan aflønne folk med 110 kroner i timen. Det er løndumping. Så enkelt er det, siger Poul Erik Skov Christensen.

3F vil beholde magten

Hos de kristelige er man lodret uenig.

- Tallene siger intet om, hvad der er bedst. For det handler jo ikke om, hvorvidt mindstelønnen er 110 kr. i timen. Spørgsmålet er, hvad mindstelønnen afføder af reel løn, og hvilke forhold der er gældende på den enkelte arbejdsplads. Og så vidt jeg har forstået, overholder Vejle-restauratøren også 3Fs overenskomst, siger Karsten Høgild, der er direktør i Kristelig Arbejdsgiverforening. Han mener, al snak om løndumping er et røgslør for 3Fs virkelige dagsorden.

- Det handler om, at de vil bevare magten ude på virksomhederne. De vil ikke give andre lov til at forhandle. De frygter, at de mister deres magtmonopol i forhold til påvirkningen af det politiske system.

Det slås de om

Mindsteløn
GUL AFTALE: 110,50 kr. for alle.
RØD AFTALE: 112,39 - 139,66 kr. alt efter funktion.

Hverdage og søndage – tillæg pr. time
GUL AFTALE: Fra kl. 18: 12,50 kr. og søndag: 20 kr.
RØD AFTALE: Fra kl. 18: 17,00 kr. og søndag: 23,22 kr.

Lørdagstillæg – tillæg pr. time

GUL AFTALE: Kl. 17-24 = 12,50 kr.
RØD AFTALE: Kl. 14-24 = 17,00 kr.

Arbejdstiden

GUL AFTALE: 37 timer, men kan aftales op til 45 timer, uden der er tale om overarbejde.
RØD AFTALE: 37 timer.

Forældreorlov
GUL AFTALE: 12 uger med fuld løn. Krav om ni måneders anciennitet.
RØD AFTALE: Syv uger med fuld løn, dog maks. 135 kr. pr. time. Krav om de ni måneder gælder ikke faderen.

Pensionssatser
GUL AFTALE: 14,25 pct. af ferieberettiget løn, d.v.s. eksklusiv feriepenge.
RØD AFTALE: 12 pct. af skattepligtig løn, dvs. også af feriepenge.

Det læser andre