Hver anden au pair knokler mere end de tilladte 30 timer om ugen, viser stikprøve. Mange tør ikke sige værtsfamilierne imod af frygt for at blive fyret.

Værtsfamilier presser deres au pair til at knokle med vasketøj, rengøring og børnepasning langt mere end de tilladte 30 timer om ugen.

Det viser en stikprøve, som programmet »Reporterne« på Radio24syv har foretaget blandt 90 au pairer i Danmark. Mens 46 procent arbejder mere end de må, arbejder hele syv procent mere end 40 timer ugentligt. Desuden ved 27 procent ikke, hvor de skal søge hjælp, hvis værtsfamilien ikke overholder kontrakten.

»Vi er bare billig arbejdskraft. Værtsfamilierne hyrer os kun for, at vi skal varte dem op. De udnytter os. Vi er bare tjenestepiger,« siger en au pair, der ønsker at være anonym, til programmet »Reporterne« på Radio24syv.

Kvinden, som er 27 år, arbejder i gennemsnit 40 timer om ugen. Hun står op klokken 5.30 om morgenen og har ofte først fri klokken 21 om aftenen. Hun har som oftest dog fri nogle timer midt på dagen, og når hun skal i sprogskole tre gange om ugen.

»Jeg står op, lægger vasketøj sammen, sørger for børnene og forbereder morgenmad. Og så støver jeg af i hele underetagen, inden jeg skal af sted til sprogskole klokken 8. Og det er ikke et lille hus, det er et meget, meget stort hus. Min værtsmor er pertentlig, hun ser støv alle vegne, så hun inspicerer mit arbejde, når jeg er færdig,« siger hun i programmet.

Au pairer har ret til en ugentlig fridag. Men somme tider bliver den 27-årige au pairs fridag om søndagen inddraget.

»Denne her weekend har jeg for eksempel ikke fri og heller ikke den næste weekend, fordi mine værtsforældre skal på seminar,« siger hun.

En 21-årig au pair, der arbejder for en familie i Hellerup nord for København, fortæller også til programmet, hvordan hun arbejder mere end 40 timer om ugen. Hun er afhængig af jobbet, fordi hendes mor er alvorligt syg, og hun bliver derfor nødt til at sende penge hjem til Filippinerne, så familien har råd til medicin.

»Jeg tør ikke sige noget til, at jeg arbejder for meget, for hvis min værtsfamilie fyrer mig, hvad sker der så med min familie i Filippinerne? Vi au pairer finder os i at arbejde for meget for vores familiers skyld,« siger hun.

Radio24syv har interviewet 13 au pairer, og det er en fortælling, der går igen, at pigerne finder sig i overarbejde af frygt for at blive fyret. Stikprøven blandt de 90 respondenter viser også, at 23 procent har frygtet at blive fyret på et tidspunkt under deres ophold i Danmark. Som en respondent skriver:

»Jeg frygter at blive fyret, for det er mig, der betaler for min søsters skolegang i Filippinerne.«

Den 21-årige au pair fra Hellerup kom ikke kun til Danmark for at kunne bidrage til sin familie, men også for den kulturelle udveksling. Hun blev dog fælt skuffet, forklarer hun:

»Før jeg kom hertil, var jeg så glad for at få muligheden for at opleve kulturel udveksling, som der jo stod i min kontrakt. Men da jeg kom hertil, viste det sig, at alt det, jeg havde forestillet mig i mit hoved, var forkert. Det er ikke kulturel udveksling. For mig er det bare arbejde.«

I FOA vækker det harme, at au pairer arbejder mere, end de skal, men det er langt fra et ukendt fænomen. Tallet bekræfter blot det billede, FOA har set de seneste mange år, forklarer forhandlingschef i fagforeningen Jacob Bang.

»Det er bare for dårligt. Der er to veje, man kan gå. Dels kan man sørge for at informere værtsfamilierne bedre, dels kan man aftale, hvad man honorerer overarbejde med. Jeg tror i virkeligheden, at det mest effektive vil være at give ordinær løn for overarbejde, for så er det jo ikke længere au pair-virksomhed,« siger han til Radio24syv.

Kun omkring 200 ud af de cirka 4.400 au pairer, der arbejder i Danmark, er organiseret i fagforeningen FOA. Det gælder dog for næsten halvdelen af Radio24syvs respondenter.

»Man må forvente, at dem, der er organiseret hos os, også er dem, der er i stand til at sige fra over for overarbejde. Så meget tyder på, at billedet faktisk kan se værre ud end det, der tegnes i stikprøven,« siger Jacob Bang.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) har fremlagt et udspil bestående af 14 punkter, der skal forbedre au pairers vilkår. Ministeren lægger blandt andet op til mere kontrol med au pairers arbejdstider. Udspillet forhandles lige nu i Folketinget.