Et stort antal asylansøgere er blevet taget i at forsøge at fuppe sig til asyl i Danmark ved at udnytte et hul i kontrollen.

De forsøger at få asyl, selv om de allerede har opholdstilladelse i et andet EU-land - hvis de har held med tricket, kan de få sociale ydelser udbetalt i flere lande. Ifølge politiet findes asylsvindlerne især blandt de 592 somaliere, der er kommet til Danmark i 2011 og 2012 - hvor langt hovedparten er kommet i år.

- I år har vi afdækket en række asylsager med personer, der har opholdstilladelser i Italien, og som derfor ikke står i det europæiske fingeraftryksregister, der kun er et register over asylansøgere. Vi har set en del flere asylansøgere af somalisk herkomst i 2012, og mange af dem har enten en asylsag eller en opholdstilladelse i Italien, siger vicepolitiinspektør Claus Birkelyng fra Rigspolitiets Nationale Udlændingecenter.

Han oplyser, at folk ofte søger asyl under forskellige identiteter, hvilket gør opklaringen besværlig.

Fingeraftryk slettes

Alle asylansøgere i Europa bliver registreret i en gigantisk fingeraftryksdatabase, så man kan se, hvis de har søgt asyl før i andre lande - i så fald skal man nemlig retur til det land. Men så snart at man får en opholdstilladelse, så ryger man ud af databasen. I så fald kan politiet kun opdage snyderiet, hvis de opdager, at noget er galt når, de afhører asylansøgeren. Og det er det hul, som anslået flere hundrede asylansøgere har udnyttet ifølge Udlændingeservice.

- Udlændingestyrelsen bekræfter, at der i det seneste års tid er kommet ’ganske mange’ asylansøgere med opholdstilladelse og besøgsvisum i EU-lande som f.eks. Italien - meget vel et par hundrede på et år, skriver Udlændingeservice til BT.

Den omfattende asylsnyd og manglende kontrol kommer bag på Christiansborg.

- Det er jo fuldstændig forrykt. På den måde kan man få opholdstilladelse og sociale ydelser i flere lande, uden at nogen har en chance for at opdage det, siger Det Konservatives Mike Legarth.

Mens Dansk Folkeparti straks vil have strammet kontrollen.

- Ministeren skal øjeblikkeligt sørge for, at asylansøgere ikke på den måde kan snyde systemet, siger Martin Henriksen.

Justitsminister Morten Bødskov (S) bakker op om et nyt EU-forslag, der vil gemme asylansøgeres fingeraftryk i Eurodac-databasen i ti år for at stoppe netop den form for asylfup.

- I maj blev der stillet et forslag om at gøre det muligt også at bruge Eurodac til at identificere personer, som tidligere har været asylansøgere, men som nu har opholdstilladelse i et EU-land. Det er efter min mening et fornuftigt forslag, siger han i et skriftligt citat.