Frederiksberg Kommune forbyder borgerne at fyre i deres brændeovn om natten, og det skal kommunen have ros for, lyder det fra Astma-Allergi Danmark.

Den knitrende ild i brændeovnen er dejlig at varme sig ved, men det er den sorte røg, der ofte står op af skorstenen, til gengæld ikke. Partikelforureningen fra brændeovne er nemlig med til at gøre livet surt for mennesker med astma.

Derfor er der ros fra Astma-Allergi Danmark til byrådet i Frederiksberg Kommune, som mandag aften besluttede, at det fremover ikke er tilladt at 'fyre over' i sin brændeovn om natten.

Læs også:

Den nye brændeovnsregel betyder, at borgerne i kommunen ikke må skrue ned for lufttilførslen for at holde ilden ulmende til næste morgen.

Beslutningen bunder i Frederiksberg Kommunes målsætning om, at luften skal være så ren, at borgernes sundhed ikke belastes, og brændeovne er nemlig en af de helt store syndere, når det kommer til luftforurening.

»Vi er glade for, at der er en kommune, som går ud og tager ansvar for borgernes sundhed og ikke venter på, at staten skal gøre noget. Frederiksberg Kommunes nye regel er et meget relevant tiltag, for luftforurening i København er et stort sundhedsproblem,« siger vicedirektør i Astma-Allergi Danmark, Anne Holm Hansen.

Luftforurening, især partikelforurening, blev af National Center for Miljø og Energi i 2013 opgjort til at resultere i 540 tidlige dødsfald alene i København og Frederiksberg kommuner. Heraf blev den lokale luftforurening skabt i Frederiksberg og København vurderet til bidrage med cirka 80 dødsfald.

Læs også:

»Luftforurening forværrer en lang række sygdomme, så tiltag som dette vil hjælpe rigtig mange mennesker - især personer med astma, som er ekstra følsomme over for luftforurening,« siger Anne Holm Hansen.

Løses ikke over natten

Byrådets beslutning har vakt stor debat, efter Liberal Alliances byrådsmedlem, Laura Lindahl, mandag aften harcelerede over beslutningen i et opslag på Facebook.

Frederiksberg Kommunes nye brændeovnsregel får også flere knubbede ord med på vejen på BTs Facebook-side: »Kan vi da snart trække vejret for regler og retningsbestemt adfærdsregulering,« skriver en bruger blandt andet.

Vicedirektøren i Astma-Allergi Danmark medgiver, at Frederiksberg Kommunes nye regel kun er et lille skridt på vejen mod mindre luftforurening, men signalværdien i beslutningen er ikke desto mindre vigtig, mener hun.

»Problemerne med luftforurening løser vi ikke over en nat. Vi er eksempelvis meget interesseret i forskning i nye brændeovne med meget lav partikeludledning, men man skal også tænke oplysning til borgerne ind. Man skal både tænke langsigtet og kortsigtet, for vi kan ikke forbyde os ud af problemerne. Men det er glædeligt, at Frederiksberg Kommune gør noget ved problemerne ved luftforurening og tør tage ansvar for sin del af løsningen,« siger Anne Holm Hansen.