Ligesom flere forskellige private forsikringsselskaber udnytter Arbejdsskadestyrelsen også hullede patientjournaler til at afvise at give erstatning til danskere, der ikke længere kan arbejde på fuld blus. Det viser en sag, som Radio24syv har gennemgået.

Mangelfulde patientjournaler kan bruges som afslag til erstatninger for tabt erhvervsevne. Og det er ikke bare private forsikringsselskaber, der udnytter den mulighed. Det gør også Arbejdsskadestyrelsen, afslører en sag, som Radio24syv har set igennem. Oveni viser det sig, at andre centrale dokumenter er blevet overset i sagen, lyder kritikken fra en sundhedsjurist. Mandag kunne Radio24syv fortalte, at flere private forsikringsselskaber udnytter patientjournaler, der mangler centrale oplysninger om patientens skade og smerte, til at nægte at udbetale erstatning.

Både Ankenævn for Forsikring, Forbrugerrådet og Patientombuddet har bekræftet, at de hvert år behandler klagesager med udgangspunkt i mangelfulde journaler. Og det har fået sundhedsminister Astrid Krag (SF) til at kræve, at Lægeforeningen indskærper over lægerne, at de har pligt til at føre fyldestgørende journaler.

Patientjournaler er nemlig ikke kun et internt arbejdsredskab for det lægefaglige personale på sygehuset og for den privatpraktiserende læge i lægeklinikken. De er også juridiske dokumenter, som kan være afgørende bevismateriale i klage- og erstatningssager for patienter, der har lidt skade efter en ulykke.

Men altså også Arbejdsskadestyrelsen, der er en neutral myndighed under Beskæftigelsesministeriet, kan vælge at bruge mangelfulde journaler til at afvise, at danskere skal have udbetalt erstatning for tabt erhvervsevne.

Det viser sagen om Jeketerina Pleman. I 2007 fik hun et piskesmæld fra et biluheld. I dag er hun på førtidspension og kan ikke arbejde. Uvildige lægeundersøgelser og en udtalelse fra en overlæge i neurokirurgi har siden konkluderet, at biluheldet er skyld i smerterne, men det afviser Arbejdsskadestyrelsen. Og derfor kan Jeketerina Pleman ikke få udbetalt erstatning for tabt erhvervsevne fra sit forsikringsselskab. Og det er urimeligt, mener hun:

- For mig handler det mit liv og min families liv. Både menneskeligt og økonomisk. Det er rigtigt svært at være syg og være oppe i mod hele systemet og prøve at bevise, at man har ret. Hvis det stod til mig, var jeg rask og på arbejde. Hvis det stod til mig, behøvede jeg ikke gå igennem det her helvede hver dag, siger hun til Radio24syv.

Arbejdsskadestyrelsen henviser i sit afslag blandt andet til journaler fra Randers Regionshospital, hvor Jeketerina Pleman var indlagt. Radio24syv har gennemgået journalerne, og gennemgangen viser, at flere af journalerne er hæftet med fejl. Et faktum, som Randers Regionshospital også har erkendt.

Men Arbejdsskadestyrelsen overser også centrale dokumenter, blandt andet en kiropraktorjournal, der viser et helt andet billede end de mangelfulde journaler. Det siger sundhedsjurist ved Syddansk Universitet Kent Kristensen, som Radio24syv har forelagt sagen:

- Arbejdsskadestyrelsen afviser erstatning på et meget spinkelt grundlag, fordi de overser en række oplysninger, som kan have betydning for den afgørelse de har truffet, siger han.

Han understreger, at Arbejdsskadestyrelsen har et juridisk ansvar for at sikre sig, at sager bliver afgjort på et sagligt grundlag.

- Og når det ikke sker, så bliver afgørelsen som i dette tilfælde truffet på et spinkelt grundlag, hvor der er stor risiko for, at den er forkert, siger han.

Arbejdsskadestyrelsen har ikke ønsket at udtale sig om sagen, men henviser til, at den er ved at blive revurderet.

Jeketerina Pleman har anmeldt både Randers Regionshospital og hendes tidligere privatpraktiserende læge til Patientombuddet.