Det Arabiske Forår har trods den massive uro i regionen ikke givet danskerne mindre lyst til at holde ferie i de nordafrikanske lande.

Det Arabiske Forår er forbi, og danskerne har atter fået mod på en arabisk sommer. Sådan lyder meldingen fra de danske rejsebureauer, der denne sommer sender nogenlunde lige så mange danskere til nordafrikanske charterdestinationer som Tunesien og Egypten, som inden urolighederne brød ud i regionen i begyndelsen af 2011.

- Hvor vi sidste år ikke have noget særligt, så har vi i år et stort Tunesien-program, hvor vi skal have 4.000 gæster af sted de næste uger, siger salgsdirektør i Star Tours, Stig Elling, om årets rejselyst til Tunesien.

Og det er samme melding om Egypten.

- Hvis man kigger på Egypten, så har vi mere eller mindre udsolgt næsten hele sommeren. Det Arabiske Forår er slut. Folk er tilbage, og vi er også tilbage, og hvis man kigger fremadrettet på Egypten, som er en meget stor vinterdestination, så kan vi allerede mærke, at der er en meget stor efterspørgsel på Egypten næste år, siger Stig Elling.

Også hos landets største rejsearrangør, Spies, mærker man fremgang. Man har således seks ekstra afgange til Tunesien, og i slutningen af juni havde man solgt 15 procent flere sommerrejser til Egypten end på samme tidspunkt sidste år, oplyser kommunikationschef Torben Andersen.

Men hvor Egypten ventes at være nogenlunde på normalt niveau, går det alligevel lidt langsommere med Tunesien, lyder det fra administrerende direktør i Bravo Tours, Peder Hornshøj.

- Denne her sommer tror jeg, at der er lidt mindre på markedet, end der normalt er om sommeren, men det er i fuld gang, og jeg tror på, at fra næste sommer vil Tunesien være på normalt niveau. Det tager lidt tid at skubbe det i gang igen, siger han.

Og selv om alle rejsebureauerne under urolighederne fulgte Udenrigsministeriets anvisninger og sendt gæsterne hjem, da ministeriet vurderede, det var for farligt, er det ikke noget, man har mærket til hos turisterne.

- På feriestederne har der jo ikke været antydningen af uroligheder. Det er jo ikke derfor, at rejserne derned blev stoppet, det skyldtes den generelle uro, der var i landene. Men det er ikke noget, der har berørt turistområderne, hverken i Egypten eller Tunesien, siger Peder Hornshøj.

Star Tours Stig Elling forudser endda, at Det Arabiske Forår har medført en ny mulig charterdestination, nemlig Libyen, hvis mangeårige diktator, Muammar Gaddafi, blev dræbt under oprøret i efteråret 2011:

- Vi kigger på, hvornår er man klar til at sige, at det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Vi vil ikke sende nogen derned, før sådan noget som hospitaler er i orden. Alt, der gør det trygt og sikkert for danskere at komme til feriemålet, skal være på plads. Men min fornemmelse er, at der går ikke mange år, før de første charterturister kommer til Libyen, siger han.

Ifølge Star Tour var der i 2010 123.000 danskere, der i løbet af året tog på ferie i Egypten. I 2011 faldt det til 84.000, og i 2012 er Stig Ellings forventning, at antallet af danskere, der tager på enten sommer- eller vinterferie i Egypten ender på mellem 120.000 og 130.000.