For fem år siden var der 1.440 professorer i Danmark. Nu nærmer antallet sig 2.000.

Antallet af professorer ved de højere læreranstalter eksploderer.

I 1960’erne havde Danmark 500 professorer, i 2007 var der 1.440 professorer, og i 2009 var der 1.700 professor.

Og snart offentliggør Uddannelsesministeriet en statistik, som viser, at stigningen fortsætter, og at Danmark snart runder 2.000 professorer, skriver Kristeligt Dagblad.

Stigningen skyldes øget konkurrence og mere fokus på professortitlens indbyggede prestige. Samtidig er antallet af lektor-titler ikke steget.

- Der har i mange år været klager over, at der blev ansat alt for få nye professorer i Danmark sammenlignet med andre landet. Det betød, at dygtige universitetsforskeres karriereudsigter var alt for ringe, siger specialkonsulent i Uddannelsesministeriet og ansvarlig for forskerbestands-statistikken Bertel Ståhle til Kristeligt Dagblad.

Desuden er det vigtigt for danske forskere at have titlen professor, hvis de skal tages alvorligt uden for landet, siger specialkonsulenten.

Jørn Lund, som selv er mangeårig sprogprofessor, siger, at de seneste års udvikling tyder på inflation i professortitlen.

- Universitetslivet er stadig mere præget af erhvervslivets styrkelse af toppen og eliten, og siden det at være professor er toppen for de fleste, så skal alle, som er i nærheden af det niveau, åbenbart have titlen. Universiteterne konkurrerer jo også, hvor de før samarbejdede. Og hvis man kan lokke en god forsker, som er sulten efter en fjer i hatten, til at skifte institution, kan man måske skabe et professorat til ham eller hende, siger Jørn Lund til Kristeligt Dagblad.