Antallet af voldtægtsanmeldelser er faldet med omkring 20 procent, viser tal fra Danmarks Statistik.

Antallet af anmeldte voldtægter har ligget på et nogenlunde fast årligt gennemsnit på 500. Men de seneste fire år har kun godt 400 anmeldt en voldtægt, viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik ifølge Kristeligt Dagblad.

Speciallæge og tidligere retsmediciner Karin Helweg-Larsen, der har forsket i voldtægt og seksuelle overgreb, mener, at især unge mænd og kvinder er blevet bedre til at sætte grænser og respektere hinandens signaler. Hun påpeger, at hun her taler om de såkaldte kontaktvoldtægter, hvor offer og gerningsmand kender hinanden på forhånd. Disse sager anslås ifølge Kristeligt Dagblad at udgøre godt 60 procent af de anmeldte voldtægtssager.

Ifølge speciallægen har seksualiseringen af det offentlige rum - for eksempel i realityprogrammer, hvor deltagere har sex for åben skærm - åbnet en debat om personlige grænser.

»Man kan forestille sig, at seksualiseringen af det offentlige rum faktisk har givet mange unge anledning til at tage stilling til, hvad de egentlig selv vil være med til,« siger hun til avisen og understreger, at faldet ikke betyder, at man kan skrue ned for arbejdet med at forebygge voldtægter.

»Den her udvikling viser jo med al tydelighed, at vi kan rykke ved tallene, og at vi med en større forebyggende indsats kan få tallet yderligere ned«.

Leder af Center for Voldtægtsofre i Odense Lone Hedemand drager ikke entydige positive konklusioner på baggrund af faldet og peger på store mørketal:

»Vi ved, at mange kvinder vælger ikke at anmelde, fordi de påtager sig skylden for overfaldet, eller de tror, at politiet ikke vil tage deres anmeldelse alvorligt. En forklaring på faldet kan være, at flere kvinder simpelthen undlader at gå videre med deres sag«.

Det fremgår af en rapport fra Justitsministeriet fra 2010, at omkring 3.000 hvert år udsættes for voldtægt, men at størstedelen vælger ikke at anmelde overgrebet.

Speciallæge Karin Helweg-Larsen påpeger, at mængden af vold mod kvinder generelt er for nedadgående, og på den baggrund mener hun ikke, at der er grund til at tvivle på et reelt fald.

Samme vurdering lyder fra forsker ved Sociologisk Institut på Københavns Universitet Marie Bruvik Heinskou, der har undersøgt kvinders anmeldte voldtægter i Danmark.

»Danske mænd og kvinder er i bred forstand ligestillede seksuelt, og tallene tyder jo på, at de er blevet endnu bedre til at mestre de seksuelle spilleregler,« siger hun til Kristeligt Dagblad.