Det kunne lyde som noget fra et realityprogram, men det er det ikke. En ny trend, hvor jobansøgere bliver stillet over for en konkurrent og skal fortælle, hvorfor chefen skal vælge ham eller hende og ikke den anden, er i øjeblikket på mode.

Det skriver Avisen.dk,

Tendensen har fået fagforeningen Djøf til at slå alarm.

- Det er en fuldstændig forskruet måde at holde jobsamtaler på. Man tager modet fra dem, der ikke får jobbet, og risikerer dybest set at knække kandidaten, siger konsulent Rene Rasmussen til Avisen.dk.

Flere af fagforeningens medlemmer har gennem den seneste tid berettet om sådanne jobsamtaler - enten hvor de har siddet ansigt til ansigt med konkurrenten, eller hvor de har fået stukket den andens jobansøgning i hånden.

Har du oplevet nogle af de Robinson-lignende jobsamtaler? Kontakt journalist Jakob Flarup på jakf@bt.dk eller tlf. 41726410 og fortæl din oplevelse med samtalen.

Udover Djøf har det også fået advokat Peter Breum, der har speciale i arbejds- og ansættelsesret, op i det røde felt.

- Det er jo sådan en form for kannibalisme, hvor man skal æde sine egne for at overleve. Det er en meget ubehagelig tendens, siger han til Avisen.dk og kalder det for det rene Robinson.

Blandt Djøf-medlemmerne er det oftest konsulenter inden for rekruttering eller salg, der risikerer de aparte, men barske jobsamtaler.

Ifølge Djøf er det på grund af krisen og den høje ledighed, der gør, at virksomhederne kan tillade sig mere over for kandidaterne.

- Forskellige former for tests er forholdsvis almindeligt. Nu ser vi, at de tager skriftet videre og presser kandidaterne til det yderste. Og vi er bange for, at det er noget, der breder sig, siger Rene Rasmussen.

Selvom virksomhederne ikke gør noget ulovligt, overvejer Djøf at bringe problemet op på politisk plan, hvis tendensen breder sig.

EFTERLYSNING: Har du oplevet nogle af de Robinson-lignende jobsamtaler? Kontakt journalist Jakob Flarup på jakf@bt.dk eller tlf. 41726410 og fortæl din erfaring med samtalen. 

DEBAT: Hvad mener du om firmaernes fremgangsmåde? Går de overstregen? Deltag i debatten herunder: